Praznovanje 25-letnice Konvencije o otrokovih pravicah

20. 11. 2014

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je skupaj z Unicefom pripravil praznovanje 25. rojstnega dne Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah. Unicefovi junior ambasadorji so nanjo povabili tudi druge odgovorne, ki skrbijo, da mladi odraščajo v čim bolj srečnem in varnem okolju.

Konvencija Združenih narodov o otrokovih pravicah je bila sprejeta 20. novembra 1989. Podpisale so jo skoraj vse države sveta in se tem zavezale, da bodo vsem otrokom, ne glede na raso, barvo kože, spol, jezik, veroizpoved in politično ali drugo prepričanje, zagotovile preživetje in razvoj. Konvencija tudi določa, da imajo vsi otroci pravico do igre in prostega časa.

A še vedno je po vsem svetu na milijone otrok, ki vseh nimajo zagotovljenih vseh otrokovih pravic. Vsak dan jih umre okoli 17 tisoč in večino smrti bi lahko preprečili. 57 milijonov otrok nima pravice do izobrazbe, 15 odstotkov otrok po svetu je prisiljenih delati. Tudi v Sloveniji so pravice nekaterih otrok še vedno kršene. Zaradi gospodarske krize na primer v revščini živi več otrok kot kdaj prej.

PV


Poznaš svoje pravice? Predstavljamo jih podrobneje.

Če misliš, da so tvoje pravice kršene, lahko pišeš varuhu človekovih pravic na info@varuh-rs.si oziroma pokličeš brezplačno telefonsko številko 080 15 13, kjer ti bodo svetovali, kaj lahko storiš.