Kdo je izumil prvi antibiotik?

18. 11. 2014 - Zgodovina antibiotikov

Danes je evropski dan antibiotikov, ki so eden najkoristnejših odkritji človeštva, s katerimi lahko ozdravimo mnoge bolezni, ki so prej veljale za smrtonosne. Antibiotiki so snovi, ki ubijejo povzročitelje bolezni - bakterije - ali zavrejo njihovo rast. Mi pa smo raziskali, kdo je sploh izumil prvi antibiotik.

Že Indijanci so pred več tisoč leti bolne zdravili z naravnimi pripomočki - dajali so jim plesni in zelišča. V Evropi so od srednjega veka naprej pa ljudje s plesnivim kruhom oblagali rane, da so se hitreje celile. Stoletja kasneje, so raziskovali ugotovili, da bakterije propadejo, če so med njih pomotoma zanesli spore plesni.

Penicilin
Leta 1928 je škotski znanstvenik Alexander Fleming je dokazal, zakaj se to zgodi. Ugotovil je, da gliva (plesen) proizvaja namreč protibakterijsko snov, ki jo je poimenoval penicilin. Postopke predelave te snovi v končno zdravilo pa sta dopolnila avstralski znanstvenik Howard Walter Florey in Nemec Ernst Chain, za kar so vsi skupaj dobili Nobelovo nagrado za medicino. Torej, kar je bil sprva videti kot ponesrečen eksperiment, se je kasneje izkazalo za enega najkoristnejših izumov človeštva. Penicilin je bil torej odkrit po naključju, pri njegovem odkritju pa je sodelovalo mnogo ljudi, čeprav za izumitelja velja škotski znanstvenik Alexander Fleming.

Napačna uporaba antibiotikov
Antibiotike pogosto uporabljamo napačno - v prevelikih odmerkih, jih jemljemo premalo časa ali jih uporabljamo za zdravljenje virusnih okužb, proti katerim antibiotiki ne delujejo. S tem pospešujemo razvoj bakterij, ki so lahko odporne tudi na več antibiotikov hkrati. Zaradi okužb z odpornimi bakterijami v EU vsako leto umre 25.000 ljudi. Zato je zelo pomembno, da jemljemo antibiotike le takrat, ko jih resnično potrebujemo in toliko časa, kot nam to predpiše zdravnik.

18. november evropski dan antibiotikov
Prvič smo evropski dan smotrne uporabe antibiotikov zabeležili leta 2008, danes pa obeležujemo že šestega. Dogodek želi ozaveščati o tveganjih, povezanih z neustrezno uporabo antibiotikov, in svetovati o njihovi pravilni uporabi.

SK