Lahko noč, Philae!

17. 11. 2014 - Sonda se lahko še prebudi

Sonda Philae zaradi sence pečine, pod katero jo je odbilo, ne dobi dovolj svetlobe, da bi z napajanjem prek sončnih celic podaljšala svojo misijo na kometu. Vseeno ji je v zadnjem hipu uspelo z odbitimi radijskimi valovi zaznati zgradbo kometove notranjosti in opraviti osnovne analize vzorca tal.

Sonda Philae je v zadnjih trenutkih pred padcem v hibernacijo končala znanstveno misijo na kometu. Pozornost se zdaj preusmerja nazaj k Rosetti, lovcu na repatice. Ostala je v stanju pripravljenosti, kar pomeni, da so vsi instrumenti na krovu izključeni, prav tako velika večina sistemov razen najnujnejšega. Verjetnost, da bi se sonda še kdaj prebudila, je zelo majhna. Še vedno pa obstaja možnost, da bi se po naključju premaknila na bolje osvetljeni del kometa in tako spet začela delovati.

Uspešen mehki pristanek na šele sedmem vesoljskem telesu in sploh prvem na kometu, dosežek Evropske vesoljske agencije umešča med posebej izstopajoče odprave brez človeške posadke.

Ne glede na usodo laboratorija Philae bo Rosetta še naprej spremljala komet in ga preučevala z 11 instrumenti, ko bo potoval proti Soncu ter se mu prihodnje leto približal na najmanjšo razdaljo.

PV


O Rosetti smo v Infodromu že poročali, preberi pa si tudi več o raziskovanju vesolja.