Jesensko listje

17. 11. 2014 - Zakaj listje odpade in kako se obarva?

Drevesa se obarvajo v jesenske barve, ker razpade zeleno barvilo - klorofil, listi pa z dreves odpadejo zato, ker jih različne plasti celic ločijo od rastline. Tako se drevo pripravi na zimsko mirovanje.

Zakaj drevesa spremenijo barvo?
Ko postaja hladneje, začnejo listopadna drevesa spreminjati barvo. To se zgodi zato, ker zeleno barvilo, imenovano klorofil, začne razpadati. Šele takrat se pokažejo rumena, oranžna in rdeča barvila, ki so sicer v listih ves čas, a jih zaradi prevladujočega klorofila poleti ne vidimo.

Zakaj bi se drevo sploh želelo znebiti listov, v katerih si izdeluje hrano?
Nizke zimske temperature bi pridobivanje hrane skoraj ustavile. Poleg tega pozimi voda v tleh zmrzne, in drevo ne bi imelo na voljo dovolj vode. Zato je pozimi za drevo varneje, da miruje, na kar se pripravi s tem, da liste odvrže.

Kako list odpade?
Drevo najprej iz listov posrka hranilne snovi. Če bi listi preprosto odpadli, bi na mestu med listnim pecljem in olesenelo vejico nastale rane.  Zato tam zrastejo posebne plasti celic plute, ki zapolnijo žile, tako kot plutovinasti zamašek zamaši steklenico. Ko med listom in vejo nastane pregrada, lahko list odpade.