ZDA in Kitajska z manj izpusti

12. 11. 2014 - Zgodovinska obveza Kitajske

Kitajska in ZDA sta se danes dogovorili za nove cilje na področju zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov. ZDA nameravajo do leta 2025 zmanjšati svoje izpuste za med 26 in 28 odstotki glede na leto 2005, Kitajska pa si konkretnega cilja ni zastavila, je pa napovedala, da bodo njeni izpusti vrhunec dosegli leta 2030.

Zgodovinska obveza Kitajske
Kitajska je s tem prvič doslej določila datum, čeprav okviren, do katerega naj bi raven njenih izpustov nehala naraščati. Ameriški predsednik Barack Obama, ki se je s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom srečal po forumu Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec), je zadane cilje označil kot zgodovinske. Državi sta se sicer doslej prepirali glede globalnih ciljev na tem področju, pri čemer sta ena drugi nalagali odgovornost za zmanjšanje emisij, ki veljajo za glavnega krivca za segrevanje ozračja.

Največji onasnaževalki izračja
Obe državi skupaj proizvedeta približno 45 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida. Države si prizadevajo, da bi prišlo do globalnega dogovora o zmanjšanju emisij po letu 2020, ki naj bi ga dosegli na mednarodni podnebni konferenci v Parizu prihodnje leto.

Evropa misli resno
Evropska unija je že oktobra določila ambiciozne cilje, da bo do leta 2030 zmanjšala izpuste za najmanj 40 odstotkov, povečala rabo obnovljivih virov energije za najmanj 27 odstotkov in okrepila povezanost notranjega trga na energetskem področju.

Kaj so toplogredni plini?
To so plini, ki nastanejo ob izpustih iz avtomobilov, avtobusov, tovornjakov, različnih tovarn in na Zemlji povzročajo učinek tople grede. To pomeni, da ostajajo znotraj ozonskega plašča, ki ščiti Zemljo, ga unčičujejo in tanjšajo ter povzročajo dvigovanje temperatur ozračja. Podobno deluje tudi domača topla greda ali pa rastlinjak, kjer ima mama ali babica čez zimo spravljene rože, ki pa zaradi toplote uspevajo. Pri Zemlji pa je ta toplota slaba, saj se zaradi nje topi led, posledično se dviguje gladina morja, kar pomeni, da lahko pride do poplav v nekaterih mestih ob morju. Ogrožene pa so tudi živali, ki živijo na ledenem severu, na primer polarni medvedi, saj se z topljenjem ledu zmanjšuje njihov življenjskih prostor.

PV
Foto: EPA


Preberi, kaj je medvladni forum o podnebnih spremembah zapisal v končnem poročilu o globalnih podnebnih spremembah.

Voditelji držav Evropske unije so se oktobra sestali in dosegli pomembne dogovore na področju podnebnih sprememb.