Leo praznuje 40 let

11. 11. 2014

Hollywoodski igralec Leonardo DiCaprio, ki je leta 1997 zaslovel z vlogo Jacka Dawsona v filmu Titanik, v katerem je zaigral skupaj s Kate Winslet, danes praznuje 40.

DiCaprio se je rodil 11. novembra 1974 v Los Angelesu. Starša sta se ločila, ko je bil star leto dni. V otroštvu je večino časa preživel pri materi. Selila sta se po različnih četrtih Los Angelesa in mati je opravljala več služb, da ju je lahko preživljala. DiCaprio je tako spoznal temnejšo plat mesta, ulice s tistimi, ki so zapadli mamilom, in prostitutkami.

S 15. leti je materi povedal, da bi rad postal igralec in jo začel prosjačiti, da bi mu dovolila igrati. Sprva je nastopal v reklamah in izobraževalnih filmih, njegov filmski prvenec je bil film Critters 3 (Stvori 3) leta 1991. Prava kariera pa se je začela leta 1992, ko je bil na avdiciji izbran za vlogo v družinski drami Fantovo življenje.

Sedaj si DiCaprio vloge že dolgo izbira sam, na velikem platnu pogosto upodablja premožne, mogočne in lahkomiselne like. Z režiserjem Martinom Scorsesejem je sodeloval že petkrat, nazadnje je zanj pred kamero stopil v filmu Volk z Wall Streeta. Sodelovala sta še pri filmih Tolpe New Yorka, Letalec, Dvojna igra in Zlovešči otok. Za vlogo v filmu Volk z Wall Streeta je bil nominiran za oskarja za najboljšo moško vlogo. To je bila že njegova peta nominacija, a zlatega kipca mu še ni uspelo odnesti domov.

DiCaprio je aktiven na področju ekologije. Živi v luksuznem stanovanju v New Yorku, ki je pretežno zgrajeno iz ekoloških materialov, ustanovil pa je tudi okoljevarstveno fundacijo. Na okoljevarstveno problematiko opozarja tudi prek svoje spletne strani.

PV
Foto: EPA