Martinovo

11. 11. 2014 - Mošt se spremeni v vino

Danes je martinovo, dan, ko goduje sveti Martin, ki po ljudskem izročilu »mošt spremeni v  vin'«. Gre za star ljudski praznik in v vinorodnih pokrajinah je še vedno zelo pomemben. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. Takrat se zaključi tudi jesensko delo na polju in v sadovnjakih. Včasih so rekli, da je martinovo »jesenski pust«.

Zahvala bogovom za dobro letimo
Že v času pred našim štetjem, ko so na naših tleh še živeli Rimljani so se v jesenskih praznovanjih in pojedinah naši predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino. Darovali so jim hrano in živali, pogosto gosi, saj se prav v tem času goske selijo na jug.  Hkrati pa so jih prosili tudi, da naj bo naslednje leto enako dobro.

Krščanstvo ga preimenuje v martinovo
V 8. stoletju je na slovenskem območju prevladalo krščanstvo, zato je katoliška cerkev poganski praznik zaznamovala s priljubljenim svetnikom škofom Martinom. Ta se je v začetku 4. stoletja rodil v Porabju na Madžarskem, kjer še danes živijo zamejski Slovenci. Bil je sin častnika rimske vojske, in ko se je vojski pridružil tudi sam, ga je pot vodi v Francijo. Legenda govori o tem, kako tam na hladno zimsko jutro sreča berača.  Ta se mu zasmili, ker pa pri sebi nima ničesar primernega, kar bi mu lahko dal, Martin prereže svoj topel vojaški plašč in mu ga podari polovico. Kmalu zatem se je krstil in opustil vojaško službo. Živel je skromno življenje, zaradi česar je bil pri ljudeh zelo priljubljen. Ko so mu želeli sporočiti, da je izvoljen za škofa, se naj bi jim skril med goske, ki so ga izdale z gaganjem. To je le ena od povezav z Martinovo gosjo, eno glavnih prazničnih jedi. Martin goduje 11. novembra, na dan njegovega pogreba.

Mošt se spremeni v vino
Do martinovega se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko šaljivi blagoslov opravi moški, preoblečen v škofa. Značilna je tudi martinova pojedina, ki jo sestavljajo Martinova pečena gos ali raca, nadevana s kostanji in/ali jabolki (lahko tudi kutinami), ki je postrežena z mlinci in rdečim zeljem.

PV


Na martinovo pa je še posebej živahno na domači turistični kmetiji, kjer živi tudi 13-letna Zara. Obiskali smo jo ter pogledali, kako pomaga pri pripravi martinove pojedine.

Kako martinovo praznujejo po svetu? Preberi na Bansiju.