Katalonija

10. 11. 2014

Katalonija je pokrajina ob meji s Francijo in Andoro, v kateri živi dobrih sedem milijonov ljudi. Katalonija ni neodvisna država, a je dokaj samostojna - ima svojo vlado in predsednika vlade. Katalonci si želijo, da bi bila neodvisna država z lastnim jezikom in odločanjem o tem, kam s svojim denarjem. Španske oblasti pa zahtevajo, da Katalonija ostane del Španije.

Glavno mesto je Barcelona
Katalonija je ena od španskih avtonomnih skupnosti, ki leži na severovzhodu Pirenejskega polotoka. Razteza se na 32.000 km², na severu meji s Francijo in Andoro, na jugu s pokrajino Valencija, na zahodu s pokrajino Aragonija, na vzhodu pa jo obdaja Sredozemsko morje. Na tem območju živi dobrih sedem milijonov ljudi. Glavno mesto Katalonije je Barcelona, ki je pomembno mednarodno kulturno in turistično središče. Katalonija ni neodvisna država, a je dokaj samostojna - ima svojo vlado in predsednika vlade. Katalonci so narod z lastno zgodovino, kulturo in jezikom.

Katalonija je počasi izgubljala proti Kastilji
Na ozemlju današnje Katalonije so svoje kolonije postavili že stari Grki in Kartažani. Pozneje so bili ti kraji del Rimskega imperija. Poroka Izabele I. Kastiljske in Ferdinanda II. Aragonskega je leta 1469 združila krščansko Španijo. Leta 1492 so kraljevi vojaki zavzeli še zadnja mavrska območja in začeli z osvajanjem obeh Amerik. Politična moč Španije je takrat začela drseti iz Katalonije proti Kastilji. Katalonija je obdržala svoje zakone, toda sčasoma so tudi ti izginili. V naslednjih stoletjih je bila v več vojnah na strani poražencev. Katalonska vojska se je dokončno predala 11. septembra 1714, Filip V. pa je s posebnimi odloki ukinil glavne katalonske politične inštitucije in pokrajino podredil vojaški oblasti.

Katalonščina nekoč celo prepovedana
Svojo neodvisnost so torej izgubili pred 300 leti. Takrat, 1714, so oblast prevzeli Borboni in ustoličili španskega kralja Filipa petega. Kataloncem to ni bilo všeč in so se večkrat skušali odcepiti od Španije, najbolj zatirani so bili sredi prejšnjega stoletja, ko je diktator Franco katalonščino prepovedal. V drugi polovici 19. stoletja je Katalonija postala industrijsko središče. Še danes gre za enega najbolj industrializiranih in razvitih predelov Španije poleg Baskovske pokrajine in območja Madrida.

Želijo biti samostojna država
Katalonščina je romanski jezik, državni jezik v Andori in uradni jezik v španskih avtonomnih skupnostih Balearski otoki, Valencija (pod imenom valencijščina) in Katalonija. Večina aktivnih govorcev katalonščine živi v Španiji. Jezik govori in razume okrog 10 milijonov ljudi, ne le v Španiji in Andori, temveč tudi v jugozahodni Franciji, v večjem delu zahodnih Pirenejev) in v Algheru na Sardiniji (Italija). Čeprav je danes katalonščina eden od uradnih jezikov v Španiji in se je učijo tudi v šoli, pa so mnogi Katalonci še vedno nezadovoljni in si želijo samostojno državo. Želijo, da bi bila neodvisna država z lastnim jezikom in odločanjem o tem, kam s svojim denarjem. Tisti, ki se z odcepitvijo ne strinjajo, predvsem Španci in predstavniki Evropske unije pa zahtevajo, da Katalonija ostane del Španije.

PV