Ameriški kongres

4. 11. 2014 - Ameriški kongres in slovenski parlament

Danes v ZDA potekajo volitev predstavnikov v kongres. Ta je sestavljen podobno kot naš parlament, a obstaja kar nekaj razlik. Podrobno pod lupo smo preverili, kako deluje ameriški kongres.


V Sloveniji parlament sestavljata državni zbor in državni svet. V ZDA pa se parlament imenuje kongres in sestavljata ga dva domova: zgornji dom ali senat in spodnji ali predstavniški dom. 

Zgornji dom 
V zgornjem domu ali senatu sta po dva predstavnika vsake zvezne države, torej ta šteje 100 članov. Senatorji svojo funkcijo opravljajo 6 let. Zastopajo interese celotnih Združenih držav in skrbijo, da imajo vse zvezne države enake možnosti pri odločanju. 

Spodnji dom
V spodnjem ali predstavniškem domu je 435 predstavnikov. Večja ko je zvezna država in več ko ima prebivalcev, več ima tudi predstavnikov. Člani predstavniškega doma opravljajo svojo funkcijo dve leti in skrbijo za posamezna področja, recimo za energetiko ali šolstvo.  

Glavna naloga predstavnikov kongresa, torej obeh domov je, da predlagajo, potrdijo in izpeljejo posamezne zakone. Vsakega mora potrditi tudi predsednik. Če se predsednik z zakonom ne strinja, ga lahko zavrne, in o zakonu morajo v kongresu razpravljati ponovno. Kongres je med drugim pristojen tudi za odločitve glede morebitnih vojn, obrambo države in  uvajanje davkov. 

Naslednje predsedniške volitve, na katerih bodo Američani zbirali predsednika države, bodo leta 2016.

SK