Poročilo o podnebnih spremembah

2. 11. 2014 - Istočasno zaskrbljujoče in opogumljajoče

Medvladni forum o podnebnih spremembah je v končnem poročilu o globalnih podnebnih spremembah po več dnevih zasedanj v danskem Koebenhavnu opozoril, da bi lahko trenutni trendi izpustov toplogrednih plinov vodili v katastrofo. A istočasno je forum namignil, da je ogrevanje ozračja še moč omejiti.

V poročilu so mednarodni strokovnjaki opozorili, da podnebne spremembe intenzivno potekajo, in da smo zanje še posebej odgovorni ljudje. Hkrati so pojasnili, da je segrevanje ozračja še mogoče omejiti. To bi se najhitreje uresničilo, če bi začeli uporabljati alternativne vire energije. Ekipe, ki so pripravljale poročilo, so vključevale več kot 800 znanstvenikov iz več kot 80 držav.

Strokovnjaki Združenih narodov so v končnem poročilu opozorili, da so izpusti treh ključnih toplogrednih plinov trenutno na najvišji ravni. Ozračje naj bi se tako do leta 2100 lahko segrelo za štiri stopinje Celzija, kar bi privedlo do hujših suš, poplav, naraščanja morske gladine in izumiranja živalskih in rastlinskih vrst. Strokovnjaki zato predlagajo vrsto ukrepov, s katerimi bi se temperatura do leta 2100 dvignila le za dve stopinji. Da bi ta cilj dosegli s sprejemljivimi stroški, moramo izpuste do leta 2050 znižati za od 40 do 70 odstotkov. Še vedno bo namreč potrebno manj denarja, da začnemo vlagati v zeleno energijo, kot pa da kasneje rešujemo posledice.

Kaj prinašajo podnebne spremembe?
Podnebne spremembe so že opazne na vsem celinah sveta. Znanstveniki opozarjajo, da bodo brez ukrepanj spremembe še večje in hujše. Topijo se ledeniki, v Avstraliji je vse več požarov, v severni Evropi poplave. Vse to lahko zelo slabo vpliva na gospodarstvo in naše zdravje. Hrana naj bi se podražila za do 83 odstotkov, tretjina svetovnega prebivalstva bo imela na voljo manj pitne vode. Za Slovenijo napovedujejo poplave in suše ter izginjanje živalskih in rastlinskih vrst.

Kako ukrepati?
Leta 1992 so skoraj vse države sveta, kar 195, sprejele Okvirno konvencijo Združenih narodov o spremembi podnebja. Konvencija pomeni zavezo držav in njen cilj je preprečiti nevarno človeško vmešavanje v podnebni sistem ter zmanjšati emisije toplogrednih plinov, ki povzročajo segrevanje ozračja, kar pa povzroči večje vremenske katastrofe. Znanstveniki ugotavljajo, da je največji razlog za segrevanje Zemlje prevelika količina toplogrednih plinov, ki jih povzroča človek - z industrijo in v prometom, zato je potrebno čim prej zmanjšati emisije tolpogrednih plinov.

Kaj so toplogredni plini?
To so plini, ki nastanejo ob izpustih iz avtomobilov, avtobusov, tovornjakov, različnih tovarn in na Zemlji povzročajo učinek tople grede. To pomeni, da ostajajo znotraj ozonskega plašča, ki ščiti Zemljo, ga unčičujejo in tanjšajo ter povzročajo dvigovanje temperatur ozračja. Podobno deluje tudi domača topla greda ali pa rastlinjak, kjer ima mama ali babica čez zimo spravljene rože, ki pa zaradi toplote uspevajo. Pri Zemlji pa je ta toplota slaba, saj se zaradi nje topi led, posledično se dviguje gladina morja, kar pomeni, da lahko pride do poplav v nekaterih mestih ob morju. Ogrožene pa so tudi živali, ki živijo na ledenem severu, na primer polarni medvedi, saj se z topljenjem ledu zmanjšuje njihov življenjskih prostor.

PV

Kaj lahko ti narediš za lepše okolje? Poglej, kaj ti svetujejo vrstniki, pravi energetski detektivi