31. oktober, noč čarovnic ali Halloween

31. 10. 2014 - Priljubljen praznik v ZDA

Noč čarovnic, kot smo Halloween - angleški izraz za praznik 31. oktobra prevedli v slovenščino, praznujejo predvsem v ZDA in drugih razvitih angleško govorečih državah. Preoblečejo se v različne kostume in hodijo od hiše do hiše, da bi dobili nekaj sladkarij, podobno kot v naših krajih ob pustu. Priljubljeno je tudi izrezovanje buč.

Praznujejo predvsem Američani
Ime Halloween je okrajšava za »All Hallow's Eve« oziroma Hallow Eve (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi), saj praznik praznujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. Najbolj priljubljen je v angleško govorečem svetu kot na primer na Irskem, ZDA, Kanadi, Angliji, Avstraliji in Novi Zelandiji.

Kostume čarovnic nadomeščajo druge preobleke
Podobno kot pri nas za pustovanje, se otroci, vse pogosteje pa tudi odrasli, preoblečejo v različne kostume in hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije. Sprva so se preoblekli predvsem v čarovnice, pošasti in duhove, danes pa na ulicah in zabavah »strašijo« tudi bolj prijazni kostumi. Bolj kot strašnost je danes v ospredju izvirnost kostuma.

Izdelovanje buč
Zelo priljubljen običaj za noč čarovnic je izrezovanje buče, v katero se nato vstavi sveča. Buča je za izrezovanje postala popularna šele v 16. stoletju v Ameriki, kasneje pa po celem svetu. Danes predstavlja izrezana buča, v angleško govorečem svetu jo imenujejo Jack-o'-lantern, glavni simbol praznika. Sprva so ljudje izrezovali različni strašljive podobe, danes pa so buče tudi prijazne, umetniki izdolbejo tudi različne obrazne znanih in slavnih ljudi.

Izvor praznika v keltskih običajih
Praznik izvira iz keltskih običajev. Stari Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta, a proslava je bila namenjena bogu Sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti. Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra), mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove. Zaradi tega so se ljudje, prestrašeni, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali velik hrup.

PV