Kdo je izumil denar?

30. 10. 2014 - Zgodovina denarja

Jutri je svetovni dan varčevanja. Si kdaj že privarčeval kakšen evro? Morda pa sploh ne bi imeli težav z denarjem, če ga ne bi iznašli. In kdo ga je? 


Ljudje v kameni dobi še niso poznali bankovcev in kovancev. Namesto da bi kupovali, so si v srednji kameni dobi izmenjevali dobrine. Recimo: lovec je živalsko kožo zamenjal za orožje. Kasneje so začeli izmenjevati kovinske izdelke. Takšni izmenjavi rečemo blagovna menjava. 

Prvi kovanci
Prvi kovanci naj bi bili narejeni okoli 700 let pred našim štetjem v starodavnem kraljestvu Lidiji, ki je bilo tam, kjer je današnja Turčija. Stari Grki so zamisel o denarju hitro sprejeli in začeli izdelovati srebrne in bronaste kovance. Kovanec je bil vreden toliko, kolikor je bila vredna kovina v njem. Da je pristen, pa je zagotavljal žig  kralja, mesta ali države. 

Prvi bankovci
Že v devetem stoletju našega štetja pa so prvi papirnati denar  uporabljali Kitajci. Namesto kovancev so pri trgovanju na daljše razdalje prenašali potrdilo o tem, da imajo denar shranjen. To potrdilo so poimenovali leteči denar. V Evropi se je papirnati denar pojavil ob koncu srednjega veka. Londonski zlatarji, pri katerih so ljudje hranili zlato, so namreč ljudem izdali potrdilo - bankovec. To so bili nekakšni prvi bankirji.  Uporaba bankovcev se je razširila v 17. stoletju. Ti niso imeli vrednosti sami po sebi, tako kot so jo imeli kovanci iz zlata in drugih kovin, ampak je za to, da je bankovec nekaj vreden, zagotavljala banka.   

Plačilne kartice
Bankovce in kovance pa vse bolj zamenjujejo tudi plačilne kartice. Ideja plačevanja s karticami se je razvila leta 1949, ko je ameriški poslovnež Frank  rezerviral večerjo v restavraciji. Ko je po večerji natakar prinesel račun, je Frank segel po denarnici in neprijetno presenečen ugotovil, da je ta ostala v prejšnjem suknjiču. Iz zadrege ga je rešila žena, ki je prinesla denar, vendar ga je dogodek vznemiril do te mere, da je ponoči razmišljal: »Zakaj so ljudje pri plačevanju omejeni z denarjem, ki ga nosijo s seboj v denarnici, namesto da bi lahko zapravili toliko, kolikor si lahko privoščijo?« Leto kasneje sta se Frank in njegov partner vrnila v isto restavracijo in naročila večerjo. Ko je natakar prinesel račun, se je Frank predstavil z majhno, kartonasto kartico - Diners Club Card in se podpisal na račun. V zgodovini plačilnih kartic je ta dogodek znan kot »Prva večerja«.

Svetovni dan varčevanja
Denar pa je dobro tudi varčevati, torej ga zbirati z namenom, da si kasneje lahko kupimo nekaj, kar si sicer, brez varčevanja, ne bi mogli privoščiti. 31. oktober so za svetovni dan varčevanja razglasili leta 1924 na srečanju v Milanu, ko so se  zbrali predstavniki 700 hranilnic iz 27 držav, da bi opozorili na pomembnost varčevanja.Tradicija bančništva in hranilništva v Sloveniji je stara skoraj 200 let. Najstarejši denarni zavod na Slovenskem je Ljubljanska hranilnica, ki je bila ustanovljena leta 1820. Nato so ljudje ustanovili še mestne hranilnice in kreditne zadruge. 

SK