Programiranje je zabavno

29. 10. 2014 - Računalništvo in programiranje

Uporaba računalnika je zabavna in prepričani smo, da obvladate uporabo spletnih strani, Facebooka in igranje različnih igric. Zabavno pa je tudi, če znamo sami napisati računalniški program. Na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani so mladim omogočili, da se naučijo prav tega.


Kaj je programiranje?
Računalniško programiranje je dejavnost, s katero ustvarjamo nove računalniške programe ali pa dele programov, ki temeljijo na določenih pravilih. Programiranje je le ena izmed faz pri razvoju programske opreme. Računalniški programi so napisani v izvorni kodi določenega programskega jezika, ki je ima tako kot tuji jeziki svoje zakonitosti in pravila. Programskih jezikov je več, podobno kot tudi tujih, ki se jih učiš v šoli. 

Delo programerja
Programer piše različne programe, ki jih potem uporabljajo podjetja ali pa tudi posamezniki. Nekateri programerji ustvarjajo in testirajo celo računalniške igrice. V zadnjem času pa programerji razvijajo tudi aplikacije, torej programe, ki jih uporabljamo na pametnih mobilnih telefonih in aplikacijah. Programer je že zdaj zelo iskan poklic, tako pa naj bi bilo po napovedih strokovnjakov tudi v bodoče. Po ocenah Evropske Komisije naj bi do leta 2020 v Evropi primanjkovalo ogromno strokovnjakov na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij. 

Jesenska šola računalnuštva
Ideja za Jesensko šolo računalništva je prišla s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Projekt štiridnevne delavnice pa je nastal v sodelovanju fakultete skupaj z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje. Za izvedbo se do konca leta zbirajo donacije, ki so že močno presegle osnova potrebna sredstva. Namesto potrebnih 7 tisoč evrov je 160 podpornikov do zdaj zbralo že 12 tisoč evrov, kar bo omogočilo nakup opreme za Jesensko šolo računalništva 2014, ostala sredstva pa bodo namenili izvedbo nadaljnjih delavnic za socialno ogrožene otroke. Otroci, stari med 8 in 12 let, so s pomočjo računalnikov KANO, ves teden spoznavali čare računalništva, na koncu pa so jih lahko skupaj z monitorji odnesli tudi domov.

SK