Počitniške aktivnosti

24. 10. 2014 - Kaj početi med počitnicami

Med počitnicami različne organizacije in zavodi za počitnikarje pripravljajo različne aktivnosti. Poišči kakšno zase. 

Knjižnice v Ljubljani
Knjižnica Bežigrad: od ponedeljka do srede ob 10. uri: Izobraževalna delavnica Mathema – spoznavanje zakonitosti prostorske predstavljivosti
Knjižnica dr. France Škerl: v torek ob 17. uri: Čarovniško obarvane delavnice – izdelovanje maske za noč čarovnic
Prijava: bezigrad@mklj.si in tel.: 01 534 99 85
Knjižnica Zalog: v torek ob 10.uri: Izdelovanje prstnih lutk z Jano Majo Valentinčič.
Knjižnica Jožeta Mazovca: v torek ob 11. uri: Izdelovanje unikatnih obeskov iz raznovrstnih materialov.
Knjižnica Otona Župančiča: v ponedeljek ob 10. uri: Matemček raziskuje oblike in prostore (1. do 5. razred OŠ); v torek ob 10.uri: Sestavljanje robotov in spoznavanje delovanja strojev. Delavnica traja 4 – 5 ur in je na voljo 20 mest. 
Prijava: pionirska@mklj.si, tel.: 01 600 13 38

Pionirski dom Ljubljana
Pionirski dom v Ljubljani v času počitnic organizira Počitniško varstvo od ponedeljka do četrtka, v nedeljo koncert Mešanega pevskega zbora Srečko Kosovel ob 70-letnici delovanja, na popočitniški petek, 7. novembra brezplačen program za otroke, ki so ga poimenovali S pravljico okrog sveta in v soboto, 9. novembra še brezplačne ustvarjalne delavnice za otroke v Art Centru Pionirskega doma. Več informacij najdeš tu.

Javni zavod Mladi zmaji
V Javnem zavodu Mladi zmaji – Centru za kakovostno preživljanje prostega časa mladih, so za ljubljanske otroke in dijake pripravili štiridnevni program jesenskih počitnic. Vzporedno z aktivnostmi, ki se bodo odvijale na prostem, bodo potekale tudi aktivnosti v Četrtnih mladinskih centrih Bežigrad, Črnuče, Šiška in Zalog, ki bodo  27., 28., 29. in 30. 10. odprti od 14. do 19. ure, v času praznikov (31. 10. in 1.11.)  bodo centri zaprti. 

Javni zavod za šport Ljubljana
Javni zavod Šport Ljubljana tudi med počitnicami ponuja dodatne termine rekreacijskega drsanja v Tivoliju in Zalogu po ceni enega evra.

Zavod za tehnično kulturo Slovenije 
V času krompirjevih počitnic v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) organiziramo počitniške aktivnosti za osnovnošolce. V Trenti se bodo od nedelje do srede družili nadobudni raziskovalci narave, v Ljubljani pa bodo od ponedeljka do srede mladi logiki kodrali svoje možgančke. Raziskovalni tabor Trenta tokrat poteka v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom. Deset udeležencev, starih od 7 do 11 let, bo na taboru spoznalo dolino Trenta in živa bitja, ki prebivajo v njej. V Ljubljani pa bodo potekale Jesenske delavnice logike, ki se jih bo udeležilo enajst osnovnošolcev, ki želijo  del počitnic možgane uriti z logiko, logičnimi nalogami in lingvistiko. Več o aktivnostih ZOTKS-a najdeš tu.

Zveza prijateljev mladine
Zveza prijateljev mladine Slovenije v nekaterih svojih počitniških domovih pripravlja aktivne jesenske krompirjeve počitnice. Tako bo na primer v Kranjski Gori jesenski krompirjev tabor, na ljubljanski osnovni šoli Nove Fužine pa bo zagotovljeno celodnevno počitniško varstvo. Praznične dneve bodo mladi verjetno preživeli doma, v ponedeljek, torek, sredo in četrtek pa lahko svoj prosti čas preživijo tudi s prijatelji pri ZPM Maribor. Tam so pripravili zanimiv in pisan program, ki bo polepšal počitniški prosti čas. Tako bodo ustvarjali po indijansko, izdelovali drobnarije iz volne, hiphopali, se družili s terapevtskimi psi, balinali, se potepali po parku in na sredinem izletu. Kot se za jesenske počitnice spodobi, bodo tudi zakurili ogenj, pekli kostanj in zaplesali na pravi čarovniški zabavi.

V Mariboru bo med počitnicami pestro
Likovne ustvarjalne delavnice v Domu ustvarjalnosti mladih bodo potekale od ponedeljka do četrtka 8. do 16. ure. Orientalski ples pa bo prav tako potekal v Domu ustvarjalnosti mladih, in sicer v ponedeljek in torek ob 10. uri.

Dogodki v Celju
Športna zveza Celje med počitnicami organizira plavanje v bazenu Golovec, drsanje na drsališču v mestnem parku, kegljanje v avli zimskega bazena, badminton v dvorana D na Golovcu in badminton centru Celje ter namizni tenis v telovadnici IV. Osnovne šole. Športne aktivnosti bodo potekale od ponedeljka do petka, med 10. in 12. uro.

Dogajanje na Jesenicah 
Zapleši še ti! 
Plesne delavnice za osnovnošolce, od ponedeljka do srede med 11. in 13. uro v Mladinskem centeru Jesenice.
Krompirjev mix 
Različne aktivnosti za porabo energije ter ustvarjalne delavnice. V ponedeljek ustvari posodico za shranjevanje, v torek izdelaj svoj hranilnik zakladov, v sredo naredi svoj izvesek ''ne moti me pri delu''. Vse delavnice bodo potekale v Mladinski točki Center II.
Čira čara
V družbi klovna Jake boste lahko okrasili prostor za večerno zabavo in si izdelali tudi svoj kostum. Delavnica bo potekala v petek, med 11. in 13. uro, v Mladinski točki Center II.
Hokus pokus
Klovn Jaka bo pokazal čarovniške sposobnosti in se mu pridružili na popoldanski zabavi, kjer si boste lahko poslikali obraz, zaplesali s čarovnicami in čarovniki ter še marsikaj zanimivega. Zabava bo v petek med 16. in 19. uro v Mladinski točki Center II.
Bowling za mlade
Bowling za mlade bo potekal od ponedeljka do srede, od 11. do 12. Ure, v Športnem parku Podmežakla. 

Počitnice v Kamniku 
V Kaminiku lahko preživite počitnice na mestnem turističnem avtobusom Kamnik bus in spoznajte delček Gorenjske. Vsak dan, od sobote 26.10 do nedelje, 3.11.

Počitniški Kranj 
V Kranju lahko drsanje v Ledeni dvorani na Zlatem polju, v sobota, 26.10 in 2.11., med 16.30 in 18. uro. V nedeljo 27.10 in 3.11. lahko drsate med 10. in 12. uro, od ponedeljka do petka pa med 10. in 12. uro.

Dogajanje na Bledu
V počitniškem tednu bo na jasi pod Blejskim gradom zaživel srednjeveški tabor, v katerem si bo mogoče ogledati utrip takratnega življenja. Kakšni so vitezi v oklepih, kako se naučiti srednjeveških plesov, streljanja z lokom in metanja srednjeveškega orožja v tarčo. Tabor bo popestrila še detektivska igra za otroke Izgubljeni labod.

Dogodki v Novi Gorici
V Novi Gorici vas e-Hiša, hiša poskusov, v času šolskih počitnic, med 27. 10. in 30. 10., vabi vsak dan med 9. in 15. uro, kot običajno pa tudi v sredo in četrtek med 16. in 18. uro ter v nedeljo med 14. in 17. uro. 

Počitniški Koper
Počitniške delavnice pripravljajo tudi na Obali, v Pokrajinskem muzeju Koper. Mladi bodo tokrat vstopili v svet starih Rimljanov. S pomočjo muzejskih predmetov rimskega vsakdana bodo bolje spoznali antični svet ter se pripravili na rimsko šolo in igre, ki jih čakajo že v torek.

SK