Preveč ogljikovega dioksida

24. 10. 2014 - Vrhu EU o podnebnih spremembah

Ogljikov dioksid je molekula, sestavljena iz dveh atomov kisika in atoma ogljika. Ima najpomembnejši vpliv na spreminjanje našega podnebja, ki lahko ogrozi človeka. Zato so včeraj na Vrhu EU, kjer so se srečali šefi držav, torej tudi naš premije Cerar, po nočni maratonski seji sklenili, da bodo ukrepali.


Voditelji držav Evropske unije so se včeraj  sestali in dosegli pomembne dogovore - do leta 2030 naj bi v Evropi, v primerjavi z letom 1990 zmanjšali izpuste toplogrednih plinov, povečali uporabo obnovljivih virov in povečali energetsko učinkovitost, kar pomeni, da bi za enako proizvodnjo uporabili manj energije. Tako bi upočasnili tudi hitre podnebne spremembe.     

Okoljevarstvene organizacije za večje zmanjšanje CO2
Kljub temu, da so evropski voditelji s tem dogovorom zadovoljni, pa se s tem ne strinjajo predstavniki okoljevarstvene organizacije Greenpeace. Ti menijo, da bi zmanjšati še več izpustov ogljikovega dioksida in hitreje preiti na čistejšo energijo, kot so na primer vetrne elektrarne in energijo iz sončnih celic. Tudi v društvu za sonaraven razvoj Focus so nad rezultatom dogovora razočarani. Menijo, da evropska industrija in podjetja niso dobila jasnega signala in dovolj denarnih vzpodbud za bolj ekološko delovanje, s katerim bi zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida. 

SK