13-letni begunec iz Kobaneja

22. 10. 2014

Iz Sirije in Iraka še vedno poročajo o spopadih med Kurdi in pripadniki skupine Islamska država. Iz mesta Kobane je zaradi spopadov s teroristično skupino v Turčijo pobegnilo na stotisoče ljudi, med njimi tudi 13-letni Mohamed. Veliko njegovih vrstnikov, ki so zbežali iz Sirije, zdaj živi v begunskih centrih ob turški meji.

Zaradi napadov teroristične skupine Islamska država je Móhamedova družina zbežala v mesto na jugu Turčije. Mohameda še vedno skrbi, kako je s šolo, ki jo je obiskoval v mestu Kobane.  Veliko Mohamedovih vrstnikov, ki so zbežali iz Sirije, zdaj živi v begunskih centrih ob turški meji.

IS je teroristična skupina
Islamska država namreč v resnici ni država, ampak teroristična skupina, ki hoče doseči, da bi se vsi ljudje obnašali in živeli tako, kot se zdi prav njenim pripadnikom. Na primer: prepovedana sta glasba in ples, ponekod deklice ne smejo hoditi v šolo. Svojo pravila ta skupina uveljavlja z nasiljem. Zaradi tega je umrlo že veliko ljudi, mnogi so iz Sirije in Iraka pobegnili v sosednje države. Podrobneje smo Islamsko državo predstavili v naši rubriki Podrobno pod lupo.

PV