Zakaj so jabolka letos cenejša?

21. 10. 2014 - Bogata sezona jabolk

Letina jabolk je bila letos zelo obilna, predvsem zaradi lepe pomladi in ne prevročega poletja. Vendar pa velika količina ni edini vzrok, da lahko letošnjo jesen jabolka kupujemo ceneje, kot smo jih lani in predlani. Kaj je še vzrok za to?


Sadjarji, ki jabolka pridelujejo, jih prodajo naprej veletrgovcem, nekakšnim velikih trgovinam, ki skrbijo za to, da jabolka in ostali izdelki pridejo do trgovin. Veletrgovci pa jabolka prodajajo tudi v tuje države, med drugim tudi v Rusijo, ki je velika država z več kot 147 milijonov prebivalcev. Ti pojedo kar nekaj jabolk. Vendar veletrgovci letos v Rusijo niso mogli prodati. Ta namreč po mnenju Evropske unije in ZDA ni naredila dovolj, da bi umirila nemire na meji z Ukrajíno.

Gospodarske sankcije za Rusijo
Evropske države so Rusijo zato kaznovale z gospodarskimi sankcijami. To pomeni, da so mnogim ruskim poslovnežem na primer prepovedale trgovati z evropskimi državami. Poleg tega ti ne morejo dvigniti denarja v evropskih bankah.

Rusija se je odzvala
Rusija je na gospodarske sankcije odgovorila tako, da je uvedla embargo - torej prepovedala uvoz hrane, ki prihaja iz držav Evropske unije in ZDA. Veletrgovci zato ne morejo jabolk prodati v Rusijo. Na trgu zato ostajajo velike količine jabolk. Trgovci jih želijo prodati, zato so znižali ceno. Da bi ustavili zniževanje cen se je Evropska unija odločila, da je treba nekaj jabolk uničiti, nekaj pa predelati v sladice in podobno.

Jabolka v Sloveniji
V Sloveniji bomo 3000 ton jabolk, paradižnika in hrušk namenili šolam in ljudem v stiski.   

Cena jabolk se je torej znižala, ker jih je zaradi obilne letine veliko in ker jih zaradi prepovedi ne morejo prodati v Rusijo.

SK