14-letni genij Aleksej

17. 10. 2014 - 14-letnik v razredu s 17-letniki

V Sloveniji je nadarjen vsak četrti šolar. Verjetno pa bi jih bilo še več če bi znali prepoznati in razvijati vse telente, ki jih imate mladi. Svoje izjemne sposobnosti je z najvišjimi uvrstitvami na tekmovanjih v znanju dokazal tudi 14-letni Aleksej Jurca.

14-letni Aleksej namesto 9. razreda obiskuje 2. letnik gimnazije Bežigrad, saj je v osnovni šoli kar dvakrat preskočil razred. Zdaj so njegovi sošolci 17-letniki.  Na raznih tekmovanjih v znanju zmagal kar 11 krat. Doma ima celo olimpijski bron iz tekmovanja v računalništvu. Zanimajo ga matematika, fizika, kemija, biologija, astronomija, računalništvo. Skratka skoraj vsa znanost.

Po podatkih Zavoda za šolstvo imamo v Sloveniji skoraj 25 % nadarjenih šolarjev, kar pomeni, da je nadarjen vsak četrti šolar. V ZDA jih je v povprečju šest odstotkov, v Evropi do deset.

A dejstvo je, da je v Sloveniji toliko nadarjenihtudi zato, ker je dovolj nadarjenost na enem področju ali celo na dveh. V drugih državah pa velikokrat merijo samo inteligenčni kvocijent ali učne dosežke, zato so podatki težko primerljivi.

PV