Teden štirinožnega prijatelja

16. 10. 2014

V Mladinskem centru Hiša mladih je med 6. in 11. oktobrom potekal že drugi Teden štirinožnega prijatelja. Sklop dogajanja, ki obeležuje 4. oktober, svetovni dan boja proti mučenju živali, je bil tudi tokrat namenjen predvsem psom in njihovim lastnikom, pa tudi vsem ljubiteljem psov, ki bi to šele radi postali.

Za uvod v pestro dogajanje so pripravili razstavo del ajdovskega slikarja in vsestranskega umetnika Tomaža Jamška, ki se s slikanjem ukvarja že od malih nog,

 Najmlajše ljubitelje psov je obiskala pravljičarka Alja Furlan v spremstvu miška Šima, ki je otrokom predstavila prav posebno pravljico z naslovom Tace, Tačke in Velika sreča. Otroci so v miškovem naročju z navdušenjem spremljali prigode dveh pasjih druščin, spoznavali različne pse, predvsem pa na igriv način spoznavali delo terapevtskih psov, ki otrokom pomagajo na najrazličnejše načine. Knjiga je prirejena otrokom z disleksijo (nebleščeč papir, barva črk, oblika črk itd.), otrokom, ki berejo počasneje ali zamenjujejo črke, ter je napisana za Društvo tačke pomagačke.

Pasji psiholog Tilen Mlakar je izvedel delavnico za otroke, v kateri so se udeleženci naučili pravilnega ravnanja z neznanimi psi, strokovnjak za pse je otrokom pomagal premagati morebiten začetni strah pred psi, otroci pa so se naučili tudi nekaj ukazov in trikov, ter se tako preizkusili tudi v dresuri psov. Glavna zvezda dogajanja je bil seveda Tilnov nadvse prijazen mešanček Maxi, ki je otroke navdušil s svojimi prijaznostjo, inteligentnostjo in številnimi spretnostmi.

Najbolj množičnega obiska je bilo deležno dogajanje v četrtek, ko so nas obiskali otroci iz Osnovne šole Šturje. Najprej je bilo na programu srečanje s pasjimi vzreditelji, ki so s seboj pripeljali tudi svoje pse. Otroke sta najbolj navdušila aljaški malamut Ike in angleški hrt Yumi, ki sta s seboj pripeljala tudi svoji lastnici Tjašo Jazbec in Teo Goljevšček, otrokom pa je bil omogočen tudi neposreden stik s psi. Vsi skupaj smo najbolj nestrpno pričakovali prihod policijskega psa Jona, izurjenega za iskanje mamil, ki je v spremstvu svojega vodnika-policista tudi prikazal vse svoje znanje.

Zaključek in obenem tudi osrednji dogodek celotnega tedna je bila Tržnica 4 nožnega prijatelja.  Na stojnicah so se predstavili najrazličnejši ponudniki storitev in izdelkov za pse, pasje šole, kinološka društva, pripravili pa smo tudi pester spremljevalni program. Mladinski center Hiša mladih je s pomočjo prostovoljke in slaščičarske mojstrice Erike Jerkič spekel prave in zelo okusne pasje piškotke. Celotno dogajanje je imelo tudi dobrodelno noto, saj smo ves teden zbirali hrano in priboljške, ki smo jih poklonili zavetišču v Vitovljah.  

V soboto smo pripravili tudi razstavo izdelkov, ki so jih učenci različnih osnovnih šol ustvarjali na temo »Moj štirinožni prijatelj«, najboljše med njimi pa smo tudi nagradili s knjižnimi in drugimi praktičnimi nagradami.

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.