Osiroteli otroci

16. 10. 2014 - Zaradi ebole ostali brez staršev

Zaradi ebole je v Afriki brez staršev ostalo okoli 4000 otrok. Sirotam hrano in streho nad glavo omogočajo sirotišnice, ki se trudijo mladim ponuditi mirno in običajno življenje. Otrokom želijo pomagati tudi posamezniki in organizacije iz Evrope.

Zaradi strahu pred ebolo izgubijo še sorodnike
Zaradi ebole je v Afriki izgubilo veliko otrok enega ali oba starša, zaradi strahu pred boleznijo pa jih zavračajo tudi ostali svojci. Običajno skrb za sirote prevzamejo člani širše družine, toda strah pred okužbo z ebolo je v nekaterih lokalnih skupnostih močnejši od družinskih vezi.

Zapuščeni in osamljeni
Unicef opozarja, da so se mnogi od teh otrok po travmatični izgubi pogosto soočili še se z zavračanjem prestrašenih sorodnikov, ki sumijo, da so z virusom okuženi tudi oni. Številni otroci v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone, ki jih je izbruh ebole prizadel najhuje, se tako po smrti staršev počutijo nezaželene in zapuščene.

Kaj je ebola?
Ebola je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus. Na ljudi se prenaša s krvjo, uživanjem mesa in z izločki okuženih živali, med ljudmi pa se širi z neposrednimi stiki s krvjo in drugimi telesnimi tekočinami obolelega.

Ebola se vedno bolj širi
Ebola je od izbruha letos pomladi zahtevala že več kot 3000 življenj. Bolezen se zaradi deževnega obdobja v Zahodni Afriki še bolj širi, saj je oskrba z zdravili zaradi od obilnega dežja razmočenih in neprevoznih cest, ovirana. Bolezen ni nalezljiva, dokler okužena oseba ne kaže simptomov, kot so na primer povišana temperatura, slabost, bruhanje in bolečine v mišicah. Simptomi se ponavadi pokažejo deset dni po okužbi, lahko pa tudi do 21 dni kasneje. Ker zdravila ali cepiva proti eboli še niso iznašli, je ob izbruhu bolezni najbolj pomembno preprečiti njeno nadaljnje širjenje. Pri tem pomagajo tudi slovenski strokovnjaki.

PV