Converse vlaga tožbe

16. 10. 2014 - Zaščita njihove prepoznavne obutve

Ameriško podjetje Converse, ki izdeluje priljubljene »alstarke«, toži 31 podjetij, ker naj bi izdelovale kopije znamenitih superg.

Prodanih milijardo parov
Converse je vložil tožbe proti podjetjem, kjer jih obtožujejo, da so ta ukradla idejo njihovega znamenitega čevlja Chuck Taylor, ali visokih alstark, kot jih imenujemo na ulici. Tožena podjetja prihajajo iz Kanade, Avstralije, Japonske, Kitajske in celo sosednje Italije. All star Chuck Taylor so postale priljubljene kmalu po prihodu na tržišče leta 1917. V podjetju pravijo, da so do sedaj prodali milijardo superg, za njihovo oglaševanje pa so namenili več sto milijonov dolarjev.

Začelo se je s košarkarjem
Vsega je kriv Chuck Taylor, ljubiteljski igralec košarke, rojen leta 1901 v Indiani. Podobne športne copate je Converse prodajal že prej, a je bil košarkar tisti, ki jih je popeljal do slave in ikoničnega statusa med obutvijo. Predlagal je nekaj sprememb, se nanje podpisal in kmalu so osvojile trg. Sprva so bile namenjene profesionalnim športnikom, kasneje so jih za svoje vzeli vsi.

Nove barve, nove višine
Sprva so bile superge črnobele, kasneje pa so zaživele v barvah. Za to so zaslužni predvsem različni košarkaški klubi, ki so želeli obutev igralcev v barvah svojega kluba (od leta 1971). Tudi višina alstark se je spreminjala, poleg visokih, so začeli izdelovati še nizke (leta 1957), kasneje pa še takšne do kolen. Pri vseh stilskih spremembah je Chuck Taylor aktivno sodeloval skoraj do smrti. Danes si lahko svoj par ustvarite tudi sami,

Za vse oblike, velikosti in barvne želje
Priljubljenost alstark je narasla v poznih 70-ih letih z izbruhom punkrocka in postala zaščitni znak skupine The Ramones, naslednja glasbena zvrst, ki se je v njih udobno počutila, pa je bil grunge, s Kurtom Cobainom na čelu. Leta 2003 je Converse kupila blagovna znamka Nike, s čimer se je še povečala izbira različnih modelov in barv priljubljenih copat. Na voljo so celo takšne za novorojenčke. Alstarke so postale najbolj priljubljena, vsestransko uporabna in enostavna obutev vseh časov.

Zanimiva dejstva
Vsakih 43 sekund se nekje na svetu proda en par Converse superg. Leta 1936 je bila na poletnih olimpijskih igrah vanje obuta ameriška košarkaška reprezentanca. V drugi svetovni vojni so jih nosili tudi ameriški vojaki.

PV
Foto: Converse Facebook