Nepravilnosti pri izgradnji TEŠ 6

15. 10. 2014 - Ukradli 284 milijonov evrov

Kriminalisti so včeraj tožilcem prijavili deset ljudi, za katere na podlagi doslej zbranih dokazov sumijo, da so denar za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj porabili na nepošten način.

Namesto 654 milijonov kar 1,4 milijarde evrov
Od leta 1947 je bilo zgrajenih pet blokov Termoelektrare Šoštanj, leta 2009 pa so začeli z gradnjo šestega, tako imenovanega TEŠ 6, da bi z njim nadomestili prejšnje, ki so že zastareli. Ko so začeli z gradnjo zadnjega bloka, so ocenili, da naj bi gradnja stala 654 milijonov evrov. A do letošnjega leta je ta cena narasla že na 1,4 milijarde evrov. To je vzbudilo sum kriminalistov, zato so začeli preiskovati, zakaj so stroški gradnje tako narasli.

Obsežna preiskava
Kriminalisti so opravili več kot 20 hišnih preiskav, pregledali več kot 100 tujih in domačih transakcijskih računov in zasegli več kot 1000 poslovnih dokumentov, ki imajo okoli 30.000 strani. Včeraj so na državno specializirano tožilstvo poslali vse dokumente in vložili ovadbo za 10 ljudi, dva izmed njih sta tuja državljana.

Alstom neupravičeno pridobil 284 milijonov evrov
Nepridipravi tujega dobavitelja so osumljeni, da niso delali kot pošteni gospodarji, zlorabe položaja in uničenja ali ponarejanja dokumentov. Kriminalisti in tožilci sumijo, da je veliko denarja pristalo v zasebnih žepih. Družbo naj bi oškodovali za kar 284 milijonov evrov. Preiskava še ni končana, kriminalisti dokaze še zbirajo, v preiskovalni akciji pa sodelujejo tudi s preiskovalci iz Švice, Avstrije, Hrvaške, Srbije in Francije.

TEŠ 6 proizvede tretjino slovenske elektrike
  Termoelektrarna Šoštanjje največja elektrarna v Sloveniji in proizvede tretjino vse električne energije v državi. Elektriko pridobiva iz premoga v elektrarniških blokih, premog pa dobi v bližnjem rudniku v Velenju. Težava je, da je električna energija pridobljena s premoga predraga in močno onesnažuje okolje. Elektriko bi morali pridobivati iz virov, ki okolja ne bi toliko onesnaževali.

PV


Kako korupcija deluje, si lahko pogledaš v prispevku Podrobno pod lupo ali prebereš v Infomatu.

Kaj pomeni pranje denarja?

Poglej si prispevek o Termoelektrarni Šoštanj in TEŠ 6.