Raketni modelarji končali svetovni pokal

15. 10. 2014

Okrog 70 raketnih modelarjev iz 13 evropskih držav je pretekli konec tedna na Kamniško-Mengeškem polju tekmovalo za 36. pokal Ljubljane, kar je bil tudi finale svetovnega pokala.

Udeleženci iz trinajstih držav
Pomerili se je okoli 70 modelarjev, tuji tekmovalci so prišli iz Belorusije, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Italije, Nemčije, Poljske, Rusije, Slovaške, Srbije, Švice, Velike Britanije. S tekmovanjem za 36. pokal Ljubljane so sklenili letošnjo tekmovalno sezono.

Tekmovali v sedmih kategorijah
Tekmovalci so se pomerili v sedmih tekmovalnih kategorijah raketnega modelarstva: S3A – rakete v trajanju leta s padalom, S4A – prosto leteči raketoplani (trajanje leta), S6A – rakete s trakom (trajanje leta), S7 – leteče makete raket (verodostojnost upodobitve v pomanjšanem merilu, natančnost izdelave in realizem leta), S8E/P – radijsko vodeni raketoplani v trajanju leta in natančnosti pristajanja, S9A – rakete z žirokopterjem (trajanje leta) in t. i. šov programu (nenavadni leteči modeli za zabavo).

Praznujejo 45 let delovanja
Pokal Ljubljane organizira ljubljanski Astronavtsko-raketarski klub Vladimir M. Komarov ob sodelovanju Zveze za tehnično kulturo Slovenije in Letalske zveze Slovenije. ARK Komarov letos praznuje tudi 45. letnico svojega delovanja. Ob modelarjenju se ukvarjajo tudi z eksperimentalno amatersko raketno tehniko in popularizacijo osvajanja vesolja.

PV
Foto: Stuart Lodge in Oliver Missbach 

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.