Kdo so Kurdi

14. 10. 2014 - Četrti največji narod na Bližnjem vzhodu

Kurdi so četrti največji narod na Bližnjem vzhodu, saj jih je med 40 in 50 milijoni. So različnih veroizpovedi in nimajo svoje države, ampak so naseljeni v Turčiji, Siriji, Iraku in Iranu.


Območje, kjer živijo Kurdi, se imenuje Kurdistan. Še največ pravic imajo Kurdi v Iraku; tam je kurdščina priznana kot eden izmed uradnih jezikov in se jo lahko učijo v šolah. Poleg tega je na območjih, kjer Kurdi živijo, veliko nafte in vode. Kurdi imajo od tega bolj malo koristi, saj si te dobrine želijo prisvojiti mnogi drugi.

Sirski in iraški Kurdi, ki se med seboj niso vedno najbolje razumeli, so nedavno stopili skupaj v boju proti teroristični skupini, imenovani Islamska država. Čeprav ima takšno ime, v resnici ne gre za državo. Pripadniki te skupine so včeraj zavzeli središče kurdskega mesta Kobane na severu Sirije, v Iraku pa so zasedli pomembno vojaško oporišče v mestu Hit v zahodni iraški provinci Anbar.

Že dolgo se veliko govori o Kurdih, med drugim zato, ker so kurdski borci edini, ki bi lahko premagali pripadnike Islamske države. To bi lahko storili tudi tako, da bi jim Združene države Amerike in države zahodne Evrope pomagale z orožjem. To se do neke mere tudi dogaja. Združene države Amerike sicer Kurdom ne želijo pošiljati svojih vojakov, a skupaj z evropskimi zavezniškimi državami sodelujejo v boju proti islamistom. Vendar pa ti še vedno neovirano napredujejo. Ob posredovanju tujcev je slišati tudi pomisleke, da se ZDA in države zahodne Evrope vmešavajo v spore na Bližnjem vzhodu zato, da bi se polastile nadzora nad območji, ki so bogata z zalogami nafte.

SK,MJ
Foto: Wikipedija