Dnevi fizike

14. 10. 2014

Vsi, ki se želite spoznati s fiziko na zanimiv način, lahko do nedelje obiščete Tehniški muzej Slovenije, kjer potekajo dnevi fizike. Med drugim bodo na dnevih fizike poskusili razkriti nekatere mite in morebitne predsodke o napravah, ki nam v resnici lajšajo življenje.


Na dnevih fizike v Tehniškem muzeju Slovenije, si lahko do nedelje ogledate zanimive in poučne eksperimente, ki so jih pripravili in jih tudi izvajajo študenti fizike.

V Domači raziskovalnici lahko pomočjo preprostih eksperimentov raziskujete osnove delovanja nekaterih hišnih naprav, ki delujejo na principu elektromagnetnega valovanja ali magnetizma. Nepogrešljivi sestavini marsikatere kuhinje sta indukcijska plošča in mikrovalovna pečica. Obe hrano segrevata hitro ter z majhnimi energetskimi izgubami, kljub temu pa sta njuna mehanizma delovanja fizikalno zelo različna.

V dobi informacijske tehnologije postaja vse bolj razširjena uporaba mobilnih telefonov in računalniškega LCD zaslona. Pri telefonih so poskusi osredotočeni na njihovo mikrovalovno sevanje, pri računalniškem zaslonu pa si lahko ogledate način delovanja ter raziskujete svetlobo, ki jo zaslon oddaja. S preprostimi eksperimenti predstavljajo tudi 3D televizijske zaslone, ki vse pogosteje zamenjujejo običajne televizijske ekrane.

Če te zanima kako nastane in deluje elektrika, pa si oglej ta prispevek.

SK
Foto: Tehniški muzej Slovenije