Gaja iz Strasbourga: Šolanje na Evropski šoli v Strasbourgu

8. 12. 2012

Gaja, Infodromova dopisnica iz Francije, ima 9 let in že več kot dve leti živi v Strasbourgu. Obiskuje 4. razred Evropske šole v Strasbourgu. Tam šolski vsakdan poteka zelo drugače kot pri nas. Pouk poteka v treh jezikih, sošolci prihajajo iz različnih držav, učenci so v šoli skoraj cel dan, imajo pa zato več počitnic, ki trajajo dlje časa.

Ime mi je Gaja in prihajam iz Ljubljane. Trenutno že skoraj dve leti in pol živim v Strasbourgu, kjer obiskujem Evropsko šolo Strasbourg. Hodim v 4. razred v angleškem oddelku.

Imam sošolce iz različnih držav

Moji sošolci na evropski šoli prihajajo iz različnih držav. V šoli so Italijani, Arabci, Bolgari, Francozi, Angleži, Američani in drugi.

V naši šoli je veliko učencev, ki so razdeljeni od 1. do 5. razreda. Z nami so tudi predšolski otroci. Ko učenec zaključi 5. razred gre v sosednjo šolo, kjer so starejši učenci.

V šoli smo skoraj cel dan

Pouk v evropski šoli je daljši, kot v Sloveniji. Traja skoraj ves dan, počitnic pa je več in so daljše.

Starši nas v šolo pripeljejo pred poseben vhod

Zanimivost moje šole je »drop off«. Starši pripeljejo otroka pred poseben vhod šole, otrok izstopi iz avtomobila in stopi v stavbo šole, starši se odpeljejo naprej. Pri tem pomaga skupina staršev prostovoljcev.

Prehrana

Za zajtrk si v šolo prinesem svojo hrano. Kosilo je prav tako drugačno, kot v Sloveniji. Hrana je bolj francoska. Učenci sedimo za mizami, kuharice razdelijo hrano. Vedno je nekdo določen za dežurnega mize in skrbi za red in disciplino.

 

Izbiramo lahko med različnimi šolskimi predmeti

Predmeti v šoli so zanimivi. Učimo se podobno kot v Sloveniji. Razlika je v tem, da imamo predmet Religijo ali etiko. Jaz obiskujem etiko, kjer je zelo zabavno, saj je naša učiteljica zelo prijetna in zabavna. Zanimiv predmet je tudi European Hours. Pri njem lahko rišemo, izdelujemo različne predmete in lahko se pogovarjamo v različnih jezikih.

Ob petkih lahko nekaj časa počnemo, kar želimo

Vsak petek ob koncu šole imamo »Golden time«. To je čas, ko lahko delamo, kar želimo.

Šola mi je všeč, naučila sem se že odlično angleško, znam pa že malo francosko. Rada berem, predvsem angleške knjige, slovenske pa so mi tudi všeč.

Gaja, 9 let

Kako pa šolski vsakdan v Strasbourgu preživlja 13-letni Jure? Preberi si v Infodromovi rubriki Otroci dopisniki.

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.