Jure iz Strasbourga: Šolanje na Evropski šoli v Strasbourgu

8. 12. 2012

Infodromov dopisnik Jure ima 13 let in živi v Franciji. Obiskuje 8. razred Evropske šole v Strasbourgu. Tam šolski vsakdan poteka zelo drugače kot pri nas. Pouk poteka v treh jezikih, učenci so v šoli dlje časa, prigrizek namesto malice pa si prinesejo s seboj.

 

 

Ime mi je Jure in obiskujem 8. razred Evropske šole v Strasbourgu.

Šolski urnik

Naša šola se zelo razlikuje od tipičnih slovenskih šol. Pri nas se šola prične ob 8. uri zjutraj in traja do štirih popoldne, ali še celo dlje. Naše ure so dolge 55 minut in po koncu druge ure imamo kratko 15 minutno pavzo. Takrat gremo do naših omaric, kjer imamo knjige, zvezke, oblačila, torbe. Vzamemo potrebščine, ki jih potrebujemo za naslednje 3 ali 4 ure.

Malico si prinesemo s seboj

Ker pri nas malice ni, si veliko učencev s seboj prinese prigrizek. Po tem premoru ne odidemo neposredno v učilnico, kjer poteka naslednja šolska ura, ampak se zberemo v vrsti na hodniku, kjer je označena številka učilnice, kjer imamo pouk. Tam se srečamo z učiteljem ali učiteljico za naslednjo uro.

Pouk poteka v treh jezikih

Pouk in delo v šoli je zelo podobno delu v slovenskih šolah, z razliko, da poteka v treh jezikih. Delamo v nemščini, angleščini in francoščini. V vsaki generaciji otrok so trije razredi. Eden je angleški, drugi nemški, tretji pa francoski. Obiskujem nemški razred in večina mojih predmetov poteka v nemškem jeziku, kot na primer matematika, kemija, glasba, nemščina. Predmeti, kot na primer šport, računalništvo in francoščina, potekajo v francoskem jeziku, geografija, naravoslovje in angleščina pa potekajo v angleškem jeziku. Od letos dalje se učim tudi latinščine, ki me je pozitivno presenetila.

Kosilo

Ob velikem odmoru odidemo v našo jedilnico. Tam počakamo, da nas nadzorniki v šoli po razredih spustijo v prostor. Da lahko vzameš hrano, moraš v posebni avtomat najprej vnesti osebno kodo in si skenirati svojo dlan. Tako naprava učenca zazna in lahko gre po hrano, v kolikor tega ne naredi, naprava zapiska in prižge se rdeča luč, kar pomeni, da učenec ne sme vstopiti. Kosila so malce obilnejša, ampak mi niso preveč všeč. Ob kosilu pijemo navadno vodo in ne drugih pijač. Po kosilu smo prosti do popoldanskega dela pouka. Po navadi igramo nogomet na dvorišču ali pa se pogovarjamo.

Iz šole smemo le s potrdilom

Ker se pouk za različne razrede različno zaključi, moramo ob izhodu iz šole nadzornikom, ki stojijo ob vratih pokazati potrdilo/urnik, da lahko zapustimo šolo.

 

Domače naloge

Običajno imamo precej domačih nalog in kontrolnih nalog.

 

Šolski koledar

Šolsko leto je razdeljeno na trimesečja in ne na polletja. Počitnice so na vsaka dva meseca in trajajo načeloma dva tedna.

Naša šola je morda res daljša in zahtevna, zato pa imamo vsako sredo pouk le do poldneva. To je za vse nas najbolj priljubljen dan.

 

Šola je drugačna od slovenskih. Kot večina otrok nisem navdušen nad šolo, sem pa prepričan, da bom ob koncu mojega bivanja v Strasbourgu zelo pogrešal šolo, učitelje in svoje sošolce.

Jure, 13 let

Kako pa šolski vsakdan v Strasbourgu preživlja 9-letna Gaja? Preberi si v Infodromovi rubriki Otroci dopisniki.

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.