Ebola tudi v Evropi

10. 10. 2014

Ebola, ki je v Zahodni Afriki zahtevala že več kot 3000 življenj, se širi tudi zunaj Afrike. V Veliki Britaniji in Franciji sta dva bolnika že okrevala, v Nemčiji sta na opazovanju še dva, v Španiji pa sta dve osebi umrli, medtem ko so eno, medicinsko sestro, sprejeli v bolnišnico.

Španci na ulicah: oblasti ne naredijo dovolj
Medicinska sestra Teresa Romero je skrbela za španska misijonarja, ki sta bila okužena z ebolo in sta umrla. Po okužbi – imela je visoko vročino in glavobol – se počuti bolje. Ker je niso takoj sprejeli v bolnišnico, je morda še koga okužila z boleznijo, ki je v Afriki že zahtevala več kot 3000 življenj. Oblasti so uspavale tudi njenega psa Exaliburja. Zaradi slabega odziva oblasti na dogodke, povezane z ebolo, so nekateri Španci celo protestirali.

Če bi ebola prišla tudi v Slovenijo …
Slovenski strokovnjaki zagotavljajo, da so pripravljeni. Če bi sumili, da se je neka oseba okužila z ebolo, bi jo takoj ločili od ostalih – dali v izolacijo ali karantano, s čimer bi preprečili, da bi se okužilo še več ljudi. Naredili bi laboratorijske analize krvi, sline ali drugih izločkov obolelega in v treh urah izvedeli, ali je bolnik res okužen z ebolo ali ne. Naše zdravstvo je dobro pripravljeno na morebitne bolnike, zagotavljajo strokovnjaki, ki dodajajo, da je strah pred ebolo v Sloveniji odveč. 

Osem okuženih Evropejcev
Ni nujno, da vsak, ki se okužili z virusom ebole, tudi umre. Kot je znano, je smrtnost do 70-odstotna, kar pomeni, da od okuženih 100 ljudi preživi 30 ljudi. Doslej so strokovnjaki potrdili osem primerov v Evropi. V Veliki Britaniji in Franciji so odkrili dva pacienta, ki sta kasneje okrevala, v Nemčiji trenutno zdravijo dva, v Španiji zdravijo eno osebo, dve pa sta umrli. Zdravijo tudi norveškega državljana, zaposlenega pri organizaciji Zdravniki brez meja. Zaradi okužbe z ebolo je sicer ta teden v bolnišnici v Dallasu umrl prvi bolnik v ZDA

Zakaj je virus ebole doma v Afriki?
Tam virus ebole živi v rastlinojedih netopirjih in divjih živalih ter se z njih prenaša na človeka. Pri nas virusa v naravi ni, zato se bolezen ne more razširiti prek živali, lahko pa se okužimo ob stiku z bolnikom. 

Ebola se vedno bolj širi
Ebola je od izbruha letos spomladi zahtevala že več kot 3000 življenj. Bolezen se zaradi deževnega obdobja v Zahodni Afriki še bolj širi, saj je oskrba z zdravili ovirana zaradi od obilnega dežja razmočenih in neprevoznih cest. Bolezen ni nalezljiva, dokler okužena oseba ne kaže simptomov, kot so povišana temperatura, slabost, bruhanje in bolečine v mišicah. Simptomi se navadno pokažejo deset dni po okužbi, lahko pa tudi do 21 dni kasneje. Ker zdravila ali cepiva proti eboli še niso iznašli, je ob izbruhu bolezni najpomembneje preprečiti njeno nadaljnje širjenje. Pri tem pomagajo tudi slovenski strokovnjaki.

PV