Šola v Keniji

9. 10. 2014 - Vsakdan otrok boljši tudi zaradi Slovencev

Čeprav Kenija velja za gospodarsko najnaprednejšo državo v Vzhodni in osrednji Afriki, tam skoraj 40 odstotkov ljudi živi v revščini, ta pa najbolj prizadane prav otroke. V zasebni kenijski šoli, kjer je poučevala tudi prostovoljka Sara, je Infodrom obiskal učence. Ti pouk obiskujejo tudi po zaslugi denarne pomoči iz Slovenije.


V šolo tudi ob sobotah
Učenci zasebnao šolo The Marianna glorious academy obiskujejo tudi ob sobotah, v klopeh sedijo z zvezki s pisali, ki so jih nakupili tudi s pomočjo šolarjev in dobrotnikov iz Slovenije. Ker je šola zasebna, je pouk kakovostnejši kot v javnih šolah. V razredu je le 25 učencev, tako fantov kot deklet. Učna ura v tej kenijski šoli traja le 40 minut, pouk pa poteka do petih popoldne. Enkrat mesečno učenci pišejo preizkus znanja iz petih predmetov. Pisanje testov traja ves dan, na enem je kar 50 vprašanj. V šoli se učijo matematiko, angleščino, domači jezik kisvahili, naravoslovje in družboslovje.

Vsak dan zapojejo himno
Po prvi šolski uri je čas za zbor, kjer 200 učencev, starih od dve do 14 let, zapoje himno in moli. Vsak po svoje. Večina je kristjanov, nekateri učenci pa so muslimani.

Šola je plačljiva
Za eno šolsko leto morajo starši plačati 150 evrov. Toliko denarja zelo težko zaslužijo, zato lahko šolo po navadi obiskuje samo en otrok iz družine. Ta mora po šolanju poskrbeti za svoje družinske člane.

Kosilo edini obrok
Dan v šoli je lep tudi zaradi kosila, ki je za mnogo učencev edini dnevni obrok. Po navadi se na jedilniku znajde riž s fižolom ali sima - nekakšna polenta. 

PV