Umrl ameriški bolnik z ebolo

8. 10. 2014 - Prva smrtna žrtev v ZDA

Zaradi okužbe z ebolo je v bolnišnici v Dallasu umrl prvi bolnik v ZDA. Sredi septembra je moški prispel iz Liberije, nekaj dni kasneje pa so se pri njem pojavili simptomi okužbe s smrtonosnim virusom, vendar so ga v isti bolnišnici najprej poslali domov. Preden so potrdili sum na ebolo, je bil bolnik v stiku z več deset osebami. Te so sedaj v izolaciji na opazovanju.

Dodatni ukrepi na ameriških letališčih
Ameriške zdravstvene oblasti zatrjujejo, da v ZDA ne bo prišlo do izbruha ebole, ki je bila v zahodni Afriki doslej usodna za več tisoč ljudi, kljub temu pa naj bi kmalu uvedli dodatne preventivne ukrepe. Na letališčih naj bi tako kmalu začeli preverjati temperaturo in iskati znamenja okužbe pri potnikih, ki prihajajo iz Liberije, Gvineje in Sierre Leone.

Smrtni primeri tudi v Evropi
Ebola je prišla tudi v Evropo, doslej so strokovnjaki potrdili osem primerov. V Veliki Britaniji in Franciji so odkrili dva pacienta, ki sta kasneje okrevala, v Nemčiji trenutno zdravijo dva, v Španiji pa zdravijo eno osebo, dve pa sta umrli. Zdravijo tudi norveško osebo, zaposleno pri organizaciji Zdravniki brez meja. Strokovnjaki zagotavljajo, da je Evropa pripravljena, da ob večjem izbruhu te bolezni ustrezno ukrepa.

Ebola se vedno bolj širi
Ebola je od izbruha letos pomladi zahtevala že več kot 3000 življenj. Bolezen se zaradi deževnega obdobja v Zahodni Afriki še bolj širi, saj je oskrba z zdravili zaradi od obilnega dežja razmočenih in neprevoznih cest, ovirana. Bolezen ni nalezljiva, dokler okužena oseba ne kaže simptomov, kot so na primer povišana temperatura, slabost, bruhanje in bolečine v mišicah. Simptomi se ponavadi pokažejo deset dni po okužbi, lahko pa tudi do 21 dni kasneje. Ker zdravila ali cepiva proti eboli še niso iznašli, je ob izbruhu bolezni najbolj pomembno preprečiti njeno nadaljnje širjenje. Pri tem pomagajo tudi slovenski strokovnjaki.

PV
Foto: Reuters