Krvava luna

8. 10. 2014 - Lunin mrk ni bil viden pri nas

V noči na sredo je bil drugi letošnji popolni Lunin mrk. Opazovali so ga lahko prebivalci Severne in Južne Amerike, Azije, Avstralije in Oceanije. Luna se obarva rdečkasto, ker nekaj Sončevih žarkov posije prek Zemljinega ozračja. Lunin mrk se večinoma pojavi dvakrat letno.

Lunin mrk se zgodi takrat, ko se Zemlja znajde med Soncem in Luno. Ko se to zgodi, se svetloba od Lune ne more odbijati, saj je v Zemljini senci. Sicer polna luna postane temna, del Sončeve svetlobe pa jo zaradi loma svetlobe v Zemljinem ozračju vseeno doseže. Večina modre svetlobe se zaradi kisika in ozona v ozračju razprši, ostanejo pa v glavnem odtenki rdeče barve, v katerih žari Luna.

Opazovanje brez zaščitne opreme
Če želite opazovati Lunin mrk, ne potrebujete zaščitnih očal, kot je to potrebno pri Sončevem mrku. Astronomi opazovalce spodbujajo celo k uporabi daljnogledov in teleskopov.

V Evropi ga bomo lahko opazovali šele čez eno leto
Zadnji Lunin mrk je bil 15. aprila, a – tako kot današnji – v Evropi ni bil viden. Tudi ob naslednjem popolnem Luninem mrku, ki bo 4. aprila 2015, ne bomo prišli na svoj račun. Bomo pa zato 28. septembra leta 2015 – takrat bomo krvavo luno lahko opazovali tudi v naših krajih.

PV