Otroci v Kirgiziji

7. 10. 2014 - Počitniško delo za šolske potrebščine

Marsikje po svetu otroci živijo precej drugače kot pri nas. Tako je tudi v Kirgiziji, ki velja za eno najrevnejših držav. Tam v času počitnic veliko otrok opravlja različna priložnostna dela, s katerim zaslužijo nekaj denarja, s katerim zaslužijo za nakup najnujnejših šolskih potrebščin. Deklici Jumagul in Nurperi služita z nabiranjem kaper. In kako zgleda njun delovni dan?


Kirgizija

Kirgizija se imenuje tudi Kirgizistan in je celinska država in leži v gorah v Srednji Aziji. Na vzhodu meji na Kitajsko, na severu na Kazahstan, na jugozahodu na Tadžikistan ter na zahodu na Uzbekistan. Glavno mesto Kirgizije je Biškek. V državi živi preko 5 milijonov ljudi, uradna jezika pa sta kirgiščina in ruščina. Kar 80-odstotkov prebivalstva je muslimanske vere.

Največje bogastvo Kirgizije je voda, saj na njenem ozemlju izvira kar 40 odstotkov vseh rek Srednje Azije. Naravnih bogastev je malo, industrija je slabo razvita, skoraj polovica prebivalcev se še vedno preživlja s kmetijstvom. Veliko Kirgizov hodi na delo v sosednji Kazahstan in Rusijo, veliko pa jih živi tudi v Moskvi.

SK