1. tabor harmonikarjev

6. 10. 2014 - Zvok diatoničnih harmonik

V soboto, 27. in nedeljo, 28. 9. 2014, je na domačiji Barbo, na Malem Kalu, kjer je Lojze Slak preživel velik del svojega otroštva, potekal 1. tabor harmonikarjev V dolino tiho. Z njim smo organizatorji, člani turističnega krožka OŠ Toneta Pavčka pod mentorstvom Tatjane Kupljenik in Darje Rugelj, izpeljali nalogo, ki smo jo pripravili v preteklem šolskem letu v okviru festivala Turizmu pomaga lastna glava pod naslovom Na zabavo v naravo.

V meglenem sobotnem jutru se je zbralo 17 osnovnošolskih udeležencev tabora. Kmalu so otroški pogovori, smeh in zvok harmonike odgnali še zadnje meglice ter oblake. Nebo se je razjasnilo in za dva dneva poskrbelo za vzdušje, napolnjeno s pozitivno energijo ter velikimi pričakovanji.

Po uvodnih pozdravih so mentorji glasbenih delavnic Toni Sotošek, Sandi Ravbar in Matija Slak preizkusili spretnost mladih harmonikarjev v preigravanju različnih melodij. Da bi delo potekalo čim bolj nemoteno in bi harmonike ubrano zvenele, so bili udeleženci v nadaljevanju tabora razdeljeni v dve skupini: modro in rumeno.

Po kosilu, Slakovi enolončnici, smo se odpravili na glasbene delavnice. Poleg igranja na diatonično harmoniko so udeleženci lahko spoznavali lepote mirnopeške okolice.

Najprej so harmonike zazvenele v Slugovi jami v Globodolu. Jamarsko društvo Novo mesto je poskrbelo za varnost vseh s čeladami, pritrjenimi vrvmi in osvetlitvijo, ki je pričarala posebno vzdušje. Glas harmonike se je tako razlegal nekaj deset metrov pod zemljo in napolnil ušesa vseh prisotnih s čudovitimi melodijami, ki so sprehodile mravljince po telesu.

V nadaljevanju so viže ubrano zvenele na Golobinjeku, kjer nam je priskočilo na pomoč lokalno društvo vinogradnikov in pripravilo čudovito kuliso, poleg katere so harmonike zvenele ob Lojzetu ljubem vinogradu ter orodjih, ki jih uporabljamo v vinogradu. Zvok se je razlegal daleč po okoliških krajih in privabil marsikaterega radovednega vinogradnika in obiskovalca, ki so sredi popoldneva med vinogradi bolj vajeni zvokov klopotcev.

Lepo je tudi v bližini reke Temenice. Ena izmed glasbenih delavnic je zato potekala v Zijalu, kjer Temenica v naših krajih privre na plan.

Ko se je dan prevesil v noč, so se harmonikarji vrnili na domačijo ter se sprostili ob različnih igrah, s katerimi si je krajšal čas že Lojze v svojem otroštvu. Ob tabornem ognju so si otroci kasneje sami spekli okusno večerjo in se zabavali.

Utrujeni, vendar z nasmehom na obrazu, smo se odpravili pod skedenj, kjer smo zaviti v tople spalne vreče in prekriti z odejami zaspali na mehkih blazinah. Noč je bila res posebna, nepozabna.

Nedeljsko dopoldne smo preživeli v glasbenih delavnicah, kjer smo še zadnjič srkali znanje izkušenih in priznanih mentorjev ter izpilili svoje igranje. Pri tradicionalnem mirnopeškem kosilu so se nam pridružili nekateri svojci Lojzeta Slaka, njegova tesna prijatelja ter drugi, ki so z Lojzetom tesno glasbeno sodelovali. Obisk ljudi, ki so z Lojzetom preživeli velik del njegovega življenja, je dal taboru še poseben pečat.

Manjkal ni niti odmeven zaključek – koncert, na katerem so se nam pridružili tudi drugi obiskovalci, ki so se v velikem številu odzvali vabilu in na katerem so se predstavili mladi udeleženci tabora ter Društvo harmonikarjev Mirna Peči:

Člani turističnega krožka OŠ Toneta Pavčka

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.