Cepljenje proti gripi

5. 10. 2014 - Cepljenje pomaga, da ne zbolimo

Gripa je bolezen, ki nam povzroči povišano telesno temperaturo, slabo počutje, bolečine v mišicah in nas običajno za teden dni prisili k počitku v postelji. S cepljenjem jeseni pa se lahko takšnim neprijetnostim izognemo. In kaj gripo sploh povzroča in kako se pred njo lahko še zavarujemo?

Gripa je bolezen zimskih mesecev. In zakaj pozimi zbolimo bolj pogosto? Preveri tu. Gripa predstavlja veliko grožnjo za zdravje ljudi, opozarjajo na nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Nevarna je zaradi možnosti pojava epidemij in resnih zapletov, kot so virusne in bakterijske pljučnice. Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem. Cepljenje je koristno, ker ščiti pred okužbo in zapleti, ki spremljajo gripo. S cepljenjem nam zdravnik v telo vnese protitelesa, ki delujejo kot nekakšni policisti, ki se borijo z virusi, ko ti vstopijo v naše telo. Torej, ko pozimi zaradi ugodnih pogojev za nastanek in širjenje virusov ti vstopijo v naše telo, jih protitelesa, ki pridejo v naše telo s cepljenjem, ulovijo in onemogočijo njihovo delovanje, še preden nam škodujejo in nam povzročijo gripo.

Virusi gripe se spreminjajo

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma gripo povzročal v prihajajoči sezoni. Čeprav cepivo ne prepreči vseh primerov gripe, vseeno predstavlja najboljšo obrambo pred boleznijo. Zaščita začne delovati približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, nato pa začne moč cepiva upadati, protitelesa so manj dejavna in po enem letu je zaščita že prenizka, da bi nas varovala pred novimi virusi. Zato se je treba cepiti vsako leto z enim odmerkom cepiva. Za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka.

SK