Iz rdečih v zelene

2. 10. 2014 - Telefonske govorilnice v Londonu odslej zelene

Znamenite rdeče telefonske govorilnice v Londonu bodo lahko tudi zelene. V britanski prestolnici so v sredo predstavili novo govorilnico, ki deluje na sončno energijo in v kateri bodo uporabniki lahko napolnili mobilne telefone in druge elektronske naprave. Gre za poskus vdihniti novo življenje znamenitosti, ki je zaradi razmaha mobilne telefonije postala odveč.


Za polnjenje elektronskih naprav
Nove govorilnice bodo zelene barve in zelene tudi glede na uporabo energije. Na strehah bodo imele sončne celice, v notranjosti pa štiri enote za polnjenje mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Ker se sončna energija skladišči v bateriji, bo moč govorilnico uporabljati tudi ponoči ali ob slabem vremenu.

Prvo postavili na najbolj živahno ulico v Londonu
Prvo zeleno govorilnico so postavili križišču ulic Oxford Street in Totenham Court Road. Drugo načrtujejo januarja, kasneje bodo sledile še druge.

Eden najbolj prepoznavnih angleških predmetov
Londonski Muzej oblikovanja je značilno rdečo telefonsko govorilnico dodal v svojo zbirko klasičnih kosov, podobno tudi semafor, kakršnih mrgoli na britanskih ulicah.

Rdeče govorilnice bodo praznovale 80-letnico
Znamenito rdečo telefonsko govorilnico K6 so oblikovali leta 1936 ob 25-letnici kronanja kralja Jurija V. Izdelovali so jih do leta 1968, ko je bilo po vsej Veliki Britaniji kar 70.000 teh govorilnic. Zdaj je postavljenih še 11 tisoč, a večina ne služi nobenemu namenu, se pa turisti radi slikajo ob ali v njih. Drugim so vdihnili novo življenje in jih opremili z defibrilatorji ali jih spremenili v majhne javne knjižnice.

PV