Pisani svet Punčk iz cunj

31. 5. 2014

V ponedeljek, 26. maja 2014, se je v Ljubljani že tradicionalno odprla razstava UNICEF-ovih Punčk iz cunj, kjer bodo lahko obiskovalci kakšno punčko posvojili vse do 7. junija in tako prispevali za UNICEF-ove programe cepljenja otrok v državah v razvoju proti nevarnim boleznim.

Punčke iz cunj so izdelovali otroci v vrtcih skupaj s svojimi vzgojiteljice. Te so odšle ob koncu tedna z otroci domov, kjer so z njimi preživele vikend. Otroci so skupaj s starši dogodivščine skrbno zapisovali v posebne dnevnike, ki so jih na koncu delili z vrstniki.

Punčka iz cunj predstavlja otroka iz države v razvoju, ki potrebuje pomoč in otroci vključeni v projekt, se seznanijo s položajem njihovih vrstnikov v manj razvitem svetu. Podatki kažejo, da zaradi bolezni, ki bi jo lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto umre 1,5 milijona otrok, to pomeni trije otroci vsako minuto.

UNICEF si zato prizadeva, da bi bil cepljen prav vsak otrok in v okviru projekta Punčka iz cunj, ki se v Sloveniji izvaja že enajsto leto, je UNICEF Slovenija omogočil cepljenje več kot 17 000 otrok v državah v razvoju.