Muslimani romajo v Meko

2. 10. 2014 - Meka je sveti kraj

Na hadž, to je tradicionalno romanje v mesto Meka v Savdski Arabiji, se bo do jutri odpravilo okoli milijon in pol muslimanov, 23 tudi iz Slovenije. Letos veljajo zelo strogi varnostni ukrepi, saj se bojijo nekaterih nalezljivih bolezni, na primer ebole, in nasilja teroristične skupine, ki bi lahko pripravila napad na vernike.

Zaključek s kurban bajramom
Vrhunec hadža bo v petek, ko se bodo romarji zbrali na gori Arafat, kjer je imel prerok Mohamed zadnjo pridigo, zaključil pa se bo dan kasneje s kurban bajramom.

V Meko vsaj enkrat v življenju
Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda. Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom
zagovarjati za svoja dejanja.

Posebni obredi
Hadž spremljajo številni obredi in običaji. Verniki morajo najprej hitro, nato pa počasi obkrožiti Kaabo, kocko na dvorišču mošeje v Meki. Med obrednim kamenjanjem hudiča verniki s planote Muzdalifa poberejo kamenje in ga mečejo v tri stebre v Mini, ki predstavljajo hudiča. Ti namreč predstavljajo hudiča. Veliko moških si po kamenjanju obrije glavo, ženske pa si odstrižejo koder las. S tem simbolično nakažejo ponovno rojstvo, saj so bili s sodelovanjem na hadžu očiščeni vseh grehov.

Samo za muslimane
Za nemuslimane je sodelovanje na romanju prepovedano, saj je obisk svetih mest po savdskih zakonih prepovedan. V preteklosti se je zgodilo, da so divje množice poteptale ali na kakšen drugačen način ubile nemuslimane, ki so se udeležili hadža.

PV
Foto: Infodrom


Spoznaj 11-letnega Haruna, vrstnika iz Slovenije, ki spoštuje vsa pravila svoje vere.

Več o hadžu si preberi v Infomatu.