Cerebralna paraliza v Kirgiziji

1. 10. 2014 - Počitniški center za otroke s cerebralno paralizo

Infodrom je v Kirgiziji (poznan tudi kot Kirgizistan), državi v Srednji Aziji, obiskal nekaj otrok s cerebralno paralizo in drugimi možganskimi okvarami. Počitnice preživljajo v domu, ki so ga pomagali graditi tudi slovenski prostovoljci. Otroci so posebej za gledalce Infodroma v zahvalo pripravili kulturni večer, na katerem so z igro, petjem in plesom prikazali svoje talente in bogato kirgiško kulturo.

Center gradili tudi Pivčani
Otroci s posebnimi potrebami in njihovi spremljevalci v prijetnem in mirnem okolju jezera Isik Kul, ki je globoko skoraj 700 metrov, preživljajo 9-dnevne počitnice. Počitniški center, ki ga vodi poljski duhovnik, že četrto leto zapored otrokom s posebnimi potrebami ponuja varen prostor za igro in sprostitev. To so z nesebično pomočjo pri gradnji centra omogočili tudi prostovoljci dobrodelne skupine Bejž če uejdš iz Pivke. Dokumentarni film o gradnji centra, ki ga je posnela RTV Slovenija, si lahko ogledaš tu.

Kaj je cerebralna paraliza?
Cerebralna paraliza ni bolezen ampak motnja, ki nastane zaradi nepravilnosti v delovanju možganov in povzroča težave z gibanjem. Prizadeto področje je običajno eno od tistih, ki nadzoruje mišice in določene gibe telesa. Pri nekaterih ljudeh je cerebralna paraliza komaj opazna. Niti dva človeka nista prizadeta na čisto enak način. Poimenovanje cerebralna paraliza označuje motnje v gibanju in drži, vendar imajo nekateri otroci s to motnjo tudi učne probleme, motnje sluha, govora, vida in lahko zaostajajo v intelektualnem razvoju. Svetovni dan cerebralne paralize praznujemo vsako prvo sredo v oktobru.

Najpogosteje zbolijo dojenčki
Običajno se motnje pojavijo med samo nosečnostjo, zelo pogoste so infekcije v prvih mesecih otrokovega razvoja. Možganske celice se ne razvijajo dovolj hitro, medcelične povezave so slabe ali pa se celice ne namestijo na prava mesta. Lahko pride tudi do možganskih krvavitev, genetskih motenj, ki so lahko podedovane, čeprav sta starša popolnoma zdrava. Le redko se zgodi, da cerebralno paralizo dobijo odrasle osebe. To se zgodi ob hujših padcih, udarcih ali prometnih nesrečah.

PV


Tudi 15-letni Urban je zaradi cerebralne paralize na vozičku, a to ga ne ustavi pri igranju košarke.

Infodrom je obiskal tudi člane društva Sonček, ki so na Kopah uživali v smučanju sede, z biskijem.