Razstava na OŠ Orehek Kranj

30. 9. 2014

V soboto, 27. septembra 2014, je bila v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine v avli Mestne občine Kranj otvoritev razstave »S pomočjo virov odkrivamo preteklost domačega kraja«, ki so jo pripravili učenci in učitelji OŠ Orehek Kranj, ki so nam poslali spodnji zapis.

Razstava predstavlja izdelke, kot so maketa prazgodovinske naselbine, razna kamnita orožja in orodja, iz kovin vlite osti orožij, starodavno kurišče, ročno sešita oblačila iz jute, prav tako ročno tkane zapestnice in pasove, nakit in glinene posode, posušene plodove narave v košaricah pletenih iz vrbovega šibja in vrvi, dokumentirana spominska obeležja, na podlagi ustnega izročila popisani ljudski običaji, časopis in kratek filmski prispevek, ki opisujeta in pokažeta dogajanje na terenu. Izdelovali smo jih učenci predmetne stopnje Osnovne šole Orehek Kranj in tako spoznavali vlogo in pomen kulturnih ustanov pri ohranjanju kulturne dediščine. Namesto iz učbenika, smo se učili z izkušnjo in tako spoznavali prazgodovino in se hkrati poučili o načinu življenja ljudi pred davnimi časi.

Spoznali smo, kako je človek skozi zgodovino napredoval in izboljšal kvaliteto svojega življenja. Od prazgodovinskega kamnitega orožja je napredoval k ulivanju kovin v glinenih kalupih, dandanes pa uporabljamo stroje in plastiko. Človek se je moral veliko bolj potruditi, da je preživel s tistim kar je imel na razpolago, se pravi z naravnimi materiali, ki so mu bili na dosegu roke: glina, les, mah, slama, kosti ... V družbi so razvijali vrednote, ki so dandanes več kot prevečkrat prezrte. Takratno potrpežljivost, vztrajnost in spretnost smo zamenjali za napuh, lenobo, pohlep ... A danes se tega že zavedamo, in tako namesto da bi naravo izkoriščali in jo onesnaževali, iz nje pridobivamo le toliko, kot res potrebujemo in nato vračamo uslugo z recikliranjem. Tudi to je bil namen naših delavnic. Razstavo si lahko ogledate v avli MOK do 5. oktobra 2014, med 9. in 18. uro ter delite z nami izkušnjo o pomenu in vlogi poznavanja preteklosti za razumevanje sedanjosti.

Tea Aljaž, Maja Pogačnik in Špela Vovk.

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.