CERN praznuje

29. 9. 2014 - Evropska organizacija za jedrske raziskave

CERN, evropska organizacija za jedrske raziskave na obrobju Ženeve, danes obeležuje 60. leto delovanja. Ustanovljena je bila, da bi omilila beg možganov iz Evrope v ZDA, danes pa vanjo prihaja več ameriških znanstvenikov kot kamorkoli drugam. V najboljšem laboratoriju za jedrno fiziko na svetu so iznašli in odkrili marsikaj – med drugim www in Higgsov bozon.

29. septembra 1954 je dvanajst držav ustanoviteljic, med njimi tudi Jugoslavija, podpisalo posebno pogodbo. Ustanovili so ga po drugi svetovni vojni, po tragedijah v Hirošimi in Nagasakiju, ko je bila jedrska oboroževalna tekma med zahodnim in vzhodnim blokom v polnem razmahu. Ideja znanstvenikov se je glasila »atomi za mir«. Evropske države, Francija, Nemčija, Italija, Velika Britanija in druge, so se v znanosti povezale, da se med seboj ne bi (več) uničevale.

S svojo tehnološko opremo in velikim trkalnikom, ki se razteza v 27-kilometrskem krožnem predoru sto metrov pod zemljo, je CERN danes osrednji svetovni laboratorij za fiziko delcev in najuspešnejši laboratorij vseh časov. V elitni instituciji so zaposleni številni Nobelovi nagrajenci, sami dosežki eksperimentov, izvedeni v Cernu, pa so bili z Nobelovo nagrado nagrajeni kar dvakrat.

PV
Foto: CERN