Na Kitajskem prvi preživeli pandji trojčki

15. 8. 2014 - Pande ogrožene živali

Hongkonški živalski vrt je pokazal prve znane preživele pandje trojčke. Njihovo rojstvo so po poročanju tujih medijev razglasili kar za čudež, saj so pande zelo ogrožene zaradi kratke dobe razmnoževanja.

Kitajski živalski vrt Chimelong Safari Park je pokazal prve znane preživele pandje trojčke. Trojčki so rojeni 29. julija, a so z objavo vesele novice počakali kar dva tedna, saj niso bili prepričani, ali bodo vsi mladički preživeli.

Predstavnica naravnega parka Sichuan Wolong je sicer dejala, da so trojčki še premladi, da bi jih razglasili za "preživele", saj to lahko naredijo šele po šestih mesecih življenja. »Za sedaj pa so edini preživeli trojčki,« je dodala predstavnica centra za pande.

Mama trojčkov je 12-letna Juxiao, oče pa 17-letni Linlin. Trojčki tehtajo od 83 do 124 gramov in so manjši od človeške dlani. Spolov še ni možno določiti, zato bodo imena dobili naknadno.

Prvi primer pandjih trojčkov je znan iz leta 1999, ko je 15-letna samica s pomočjo umetne oploditve skotila tri mladičke. A je najmlajši mladič umrl po treh dneh.

Orjaški panda ali bambusni medved, ta kitajski nacionalni ponos, je ogrožena živalska vrsta, saj živi le na majhnem območju v gorah osrednje Kitajske, poraslem z vlažnimi bambusovimi gozdovi. Hrani se skoraj izključno z mladimi bambusovimi vršički in listi.

Njihovo obdobje razmnoževanja traja od sredine aprila do maja. Orjaška panda povrže mladička samo na vsake tri leta, zato je njihova populacija maloštevilčna. Na svetu jih živi le še okrog 2000. V kitajski divjini jih živi le še okoli 1600, v ujetništvu po svetu pa okoli 300.

Orjaški panda je tudi simbol Svetovnega sklada za varstvo živali.

Ste vedeli?

Pande veljajo za simbol ljubkosti.

Pande so vegetarijanci – radi grizljajo bambus.

Znanstveniki še danes ne vedo zakaj so pande črno bele barve.

Pande se premikajo ob svitu ali mraku.

Pande se bojijo ljudi, napadejo pa zaradi strahu ali ker varujejo svoje mladiče.

Očetje se z mladiči ne ukvarjajo, pogosto se sploh ne srečajo.

Pande se oglašajo podobno kot koze ali ovce.


O pandah smo v Infodromu že nekajkrat poročali. Ujeli smo prve trenutke mladiča pande, spremljali prve korake 14 novih pand na Kitajskem, jim pomahali v slovo pri selitvi, spremljali smo prve trenutke po izpustitvi iz ujetništva v divjino, prikazali pa smo celo redke posnetke pande v naravi. Več posnetkov si poglej v naši rubriki Narava in živali.