Anjin pevski prvenec

16. 10. 2012

Bela palica je pripomoček slepih in slabovidnih, pa je prav tako simbol, ki nas opómni, da so tudi slepi in slabovidni lahko samostojni. O tem nam v naslednjem prispevku pripoveduje Anja, ki si pri vsakdanjih opravilih pomaga z drugimi čutili.

Za osebe, ki imajo manj kot pet odstotkov vida, torej morda vidijo le sence, zaznajo svetlobo ali obliko, rečemo, da so slepe. Anja vida sploh nima, torej ne vidi ničesar. »Rodila sem se s šestimi meseci, in ko sem bila v inkubatorju, so mi zdravniki spustili preveč kisika v telo,« pojasnjuje, kako je oslepela.

Ker ne vidi, se je naučila zanesti na druga čutila, predvsem na sluh. Na podlagi zvoka ugotovi marsikaj, tudi komu lahko zaupa. Da, prav ste prebrali, osebe presoja po glasu, a prizna, da se včasih tudi ušteje. Kakšen glas pa imata prijazna in hudobna oseba? »Prijazna oseba ima zame preprost sproščen nežen glas, kakšna hudobna oseba pa je bolj redkobesedno s kakšnim visokim močnim glasom,« pojasni Anja. Glasu pa nimamo le ljudje, ampak ga ima tudi Anjin računalnik.

Glasbene vode

Anja pa svoj izjemen posluh uveljavlja tudi na ustvarjalen način. Podala se je v svet glasbe in posnela pesem s pevcem Štefanom Šarkezijem. Pesem na čuten način govori o njenem doživljanju sveta, ki nima vidne podobe.