Zahvalni dan

28. 11. 2013 - Poznajo ga v Severni Ameriki

Američani vsak četrti četrtek v novembru praznujejo Thanksgiving oziroma zahvalni dan. Zahvalni dan je najbolj pristen ameriški praznik, za katerega je značilen poseben družinski obed, ki vključuje pečenega purana. Praznik poznajo tudi v Kanadi.

Sprva je bil zahvalni dan verski praznik, ko so se Bogu zahvaljevali za dobro letino. Danes je to praznik izobilja in družinskega življenja, ob tem pa se Američani spominjajo težav, ki so jih imeli zgodnji priseljenci ob selitvi iz Evrope v kolonije Nove Anglije. Ameriške otroke v šolah učijo, da so na ta dan ameriški Indijanci s purani pomagali nahraniti prve priseljence na severovzhodu, zgodovina za odrasle pa pravi, da so prvi Indijanci leta 1621 na zahvalnem dnevu v Novi Angliji oziroma državi Massachusetts sodelovali z ustreljenimi jeleni in srnami, beli priseljenci pa s purani in vsem ostalim, kar sodi k dobri pojedini.

Leta 1941 za praznik določen četrti četrtek v novembru
George Washington je leta 1789 za praznik določil 26. november, predsednik Abraham Lincoln je leta 1863 datum spremenil v zadnji četrtek v novembru, dokler ga ni leta 1939 predsednik Franklin Delano Roosevelt pomaknil na prvi četrtek v novembru, da bi podaljšal obdobje prazničnih nakupov od zahvalnega dne do novega leta. Leta 1941 je ameriški kongres določil, da bo praznik na četrti četrtek v novembru.

Na slavnostnem jedilniku je pečen puran
Na zahvalni dan je značilen družinski obed, sestavljen iz pečenega purana z nadevom, pire krompirja, omake iz brusnic in jabolčne pite. Ob obedu se zberejo sorodniki in prijatelji, vse bolj pa je razširjena navada, da slavnostni obrok v javnih kuhinjah omogočijo tudi brezdomcem in revežem. Navada je, da pred obedom (navadno je to zgodnja večerja) vsak pove, za kaj je hvaležen. Od tukaj tudi ime praznika – zahvalni dan.

Pomilostitev puranov
Tradicija ob zahvalnem dnevu je tudi pomilostitev purana. Predsednik Barack Obama je tudi letos pomilostil dva purana, ki bosta, namesto na praznični mizi, končala na posestvu Georgea Washingtona, prvega predsednika ZDA, kjer bosta živela do naravne smrti.

Tradicija predsedniških pomilostitev puranov uradno sega v leto 1989, ko je to prvi storil predsednik George Bush starejši. Prvi je sicer purana neuradno pomilostil predsednik Harry Truman leta 1948, nato pa leta 1963 to storil tudi predsednik John F. Kennedy.

Tradicionalno parado v New Yorku si v živo ogleda več kot tri milijone ljudi
Največja tradicionalna parada ob zahvalnem dnevu, ki jo organizira trgovska hiša Macy's, poteka v New Yorku. V živo si jo vsako leto ogleda več kot tri milijone ljudi, več deset milijonov pa po televiziji. Parado krasijo veliki baloni znanih junakov iz risank, nastopijo godbe na pihala, navijačice in plesalke.

Zahvalnemu dnevu sledita Črni petek in Spletni ponedeljek
Vsak petek po zahvalnem dnevu Američani začnejo s prazničnimi nakupi. Na črni petek trgovci ponudijo na nekatere izdelke velike popuste. Za te izdelke med kupci prihaja do prepirov in celo pretepov. Zaradi pretirane potrošnje v Ameriki na ta dan obeležujejo dan brez nakupov.

Spletni ponedeljek je spletna različica črnega petka, ki je prvi ponedeljek po zahvalnem dnevu, kupci pa nakupe opravijo v spletnih trgovinah.

PV

Več o tradiciji pomilostitve puranov si lahko prebereš in ogledaš v Infoteki.