Obdarovanje

24. 12. 2012

Za božično-novoletne praznike se kristjani obdarujejo. Prav tako se za hanuko (praznik luči) obdarujejo judje, pa tudi tisti, ki niso verni.  Skratka, veliko daril ob koncu leta.

Zakaj pa se v tem času sploh obdarujemo? Praznovanja po vsem svetu so si zelo podobna, četudi nanje vplivajo kulturne in klimatske razlike in imajo različna imena. Prazniki v decembru so zbrani okoli solsticija, Sončevega obrata, ko se začne zima in se dan začne daljšati. Včasih so si to dejstvo razlagali kot ponovno rojstvo svetlobe in ga uprizarjali kot boj med lučjo in temo.

Božično-novoletni čas je na Slovenskem veljal za obdobje, v katerem se lahko z določenimi ravnanji ubranimo zlih sil, prikličemo in zavarujemo vse dobro ter izvemo, kaj nas čaka v prihodnosti. Čas prehoda pa je tudi čas obdarovanja in izrekanja dobrih želja. In to ne le pri nas, ampak po vsem svetu. A te vezi in odnosi veljajo le določeno časovno obdobje in se od družbe do družbe razlikujejo, zato je treba obdarovanje ponavljati, ko ta čas poteče. V tem primeru torej obdarovanje stke vezi za eno leto, potem pa ga je treba ponoviti.