Dedek Mraz

31. 12. 2012

Dedek Mraz je stari mož , ki obdaruje otroke  v noči s 31. decembra na 1. januar.

Dedek Mraz je prišel k nam kot mitološko bitje iz Rusije po drugi svetovni vojni. Tam ga kličejo ded Moroz in je oblečen v modro in belo barvo.  Vendar pa je njegov izvor še mnogo starejši, dedek Mraz izvira še iz časov pred krščanstvom. Pogani so dedku Mrazu pravili Varuna, simboliziral pa je temo, kaos in smrt. Ko je Rusija v 10. stoletju sprejela krščanstvo, je starodavni bog Varuna, v obliki dedka Mraza, sprejel veliko podobnosti s svetim Nikolajem iz Patare.

Slovenski dedek Mraz si je dom našel v Kekčevi deželi pri Triglavu in je oblečen v ovčji kožuh, ki je ob robovih okrašen z rožami, na glavi pa ima polhovko. Eden izmed najbolj znanih in obiskanih sprevodov dedka Mraza se vsako leto ob koncu decembra odvija v Ljubljani, kjer se v kočiji, ki jo vodijo lipicanci in v spremstvu ostalih zimskih bitij, vozi po ulicah mesta ter deli sladkarije.

Kot zanimivost

Dedek Mraz mora v eni noči dostaviti darila 200 milijonom otrok, da bi uspel dostavi darila v 24 urah, bi morale sani leteti s hitrostjo 8,180,295 kilometrov na uro, 130-krat manj od svetlobne hitrosti (300 milijonov metrov na sekundo oziroma 10,800.000 kilometrov na uro).