Mačke prepovedane kot hišni ljubljenčki

30. 1. 2013

Mačke uvrščamo med sesalce in so ene izmed najljubših človeških domačih živali. A vendar so vse mačke, tudi domače, gibčne in spretne plenilke. Izmed vseh živali so najučinkovitejši mesojedi lovci. Najpogostejše žrtve mačk so miši, pa tudi veverice in zajci. Zelo rade pa napadejo tudi ptice.

V Ameriki so ugotovili, da naj bi bile prav mačke odgovorne za smrt do 3,7 milijard ptic in za 7 do 20 milijard sesalcev letno. To so ogromne številke, se ti ne zdi?
V Novi Zelandiji, kjer ima skoraj vsak drugi prebivalec doma mačko, zato nekateri predlagajo, da bi rejo mačk prepovedali.

Seveda so zagovorniki prepovedi naleteli na velik odpor med ljudmi. Mačke so luštne in kosmate, pravijo zagovorniki mačk. Prav tako pravijo, da so mačke del družine in noben zakon ne more prepovedati družinskih članov.

Kaj mislimo mi? Mačke so nadvse simpatične živali in tiste, ki jih imamo doma, moramo lepo vzgojiti in paziti nanje. Ni prav, da ubijajo živali in tako rušijo naravno ravnovesje. Potrebno je poskrbeti zanje in vsak mora biti odgovoren za svojo mačko.