Dan brez cigaret

31. 1. 2013

Amoniak, arzenik, kadmij, ogljikov monoksid, naftalin, aceton… Bi zaužili kolaček iz teh sestavin? Ne sliši se kaj dobro, a ne?

Ta kolaček se imenuje cigareta.

Osnovnošolci iz Žužemberka so raziskovali sestavine cigaret in se pozanimali za kaj se uporabljajo. Ugotovili so, da cigarete vsebujejo amoniak, ki je sestavina čistila za stranišče. Potem je tukaj arzenik, ki se uporablja kot strup za podgane. Kadmij je redka, mehka kovina, ki se uporablja v proizvodnji baterij in se prav tako nahaja v cigaretah. Potem je tu še ogljikov monoksid, ki je izpušni plin ter naftalin, ki ga poznamo kot sredstvo proti moljem.

Vsak dan skoraj četrtina Slovencev kadi cigarete. Zakaj? Sestavni del cigarete je tobak, ki vsebuje nikotin. Le ta ima zelo podoben vpliv na človeka kot kofein, ki je v kavi. Pomaga kadilcem, da se lažje skoncentrirajo in pomirijo. Nekateri navajajo tudi občutek sproščanja. Nikotin z vzdihom preide preko pljuč v kri in odpotuje v možgane. Je tudi tisto sredstvo, ki kadilca zasvoji. Vsak človek, ki želi prenehati kaditi, ima lahko težave. Njegovo telo je namreč navajeno na nikotin in ko tega ni več, človek postane razdražljiv in nemiren. Poudariti pa je treba tudi dejstvo, da precej mladih kadi zgolj zato, ker mislijo da je kajenje kul. Pa ni.

Ali je kajenje nevarno? Smrdi, je drago, poleg tega pa škoduje zdravju. Škodljiv naj bi bil predvsem dim, ki ga povzroča kajenje in vdihavanje le tega. Posledično so ogroženi tudi pasivni kadilci. To so tisti ljudje, ki ne kadijo, vendar pa se gibljejo v družbi kadilcev.

Direktno oglaševanje cigaret ni dovoljeno, a je tobačna industrija našla druge načine promocije te navade. Poglejmo malo na televizijo in v filme, kjer kar naprej opažamo privlačne, močne in uspešne ljudi, ki so kadilci.

Še vedno pa nekateri pravijo, da so vendarle cigarete, tisto, kar jih sprosti in jih pomirja. Kaj svetujemo Infodromovci? Predvsem gibanje v naravi. Presenečen boš, kako sprehod po travniku ali tek dobro vplivata nate. Morda kolesarjenje spomladi in planinarjenje. Drugi recept pa je smeh! Saj veš, kako pravijo, smeh je pol zdravja!