Rak

4. 2. 2013

Rak je bolezen, ki se v današnjem času zelo hitro širi. Zagotovo si že slišal/a o tej bolezni, morda pa celo poznaš koga, ki je zbolel za to boleznijo. Pa veš, da vsako leto za rakom zboli okoli 50 tvojih vrstnikov? Najpogosteje za levkemijo, krvnim rakom.

Zate smo pripravili nekaj osnovnih informacij o tej bolezni.

Malo zgodovine


Odpotujmo najprej daleč nazaj… več kot 2000 let pred našim štetjem, v čas Egipčanov. Bolezen rak so namreč omenjali že takrat. Ime pa se je prvič pojavilo v antični Grčiji. Zakaj ravno rak? Grškega zdravnika Hipokrata so namreč rakaste tvorbe zaradi številnih žil spominjale na klešče raka. Danes vemo, da bolezen rak počasi uniči in uklešči celo telo, tako da je tudi zaradi tega ime zelo primerno.

Kako bolezen rak sploh deluje?


Naše telo je sestavljeno iz milijonov celic. To so tako majhne tvorbe, da jih s prostim očesom ne moremo videti. Čeprav so majhne, pa opravljajo izjemno pomembne funkcije v telesu. Prav tako iz celic nastanejo tkiva (mišično, maščobno, vezivno,…), ta pa gradijo človeške organe (jetra, ledvice, srce,…)

Celice se delijo in s tem lahko nadomestijo odmrle celice z novimi. Zakaj pa je to pomembno? Ko zbolimo za rakom, se celice začnejo nenadzorovano, zelo hitro množiti in napadejo druga tkiva, ki so v bližini. Ta nenadzorovana delitev pa je posledica poškodbe nekaterih genov, ki imajo nalogo, da nadzorujejo delitev celice.

Zdravljenje


Poznamo več kot 100 različnih vrst raka, poimenujemo pa jih po kraju nastanka (pljučni rak, krvni rak, kostni rak,…). Če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, jo lahko ozdravimo.

Kako poteka zdravljenje?


Kirurgija je še vedno najpogostejša oblika zdravljenja raka. Z operacijo ti zdravnik odstrani mesto na katerem se je pojavil rak, če je to le možno. Tako lahko telo naprej nemoteno opravlja svoje naloge. Zdravljenje z zdravili. Danes poznamo že mnogo zdravil, ki pobijajo rakaste celice in zavirajo njihov rast. Zdravila so usmerjena samo na rakavo celico, tako da ne poškodujejo ostalih. Sem spada tudi tako imenovana kemoterapija. To je težka oblika zdravljenja, kjer dobijo bolniki z infuzijo zdravila. Seveda to uničuje rakave celice, hkrati pa ta oblika vpliva tudi na zdrave celice. Pogosti so stranski učinki pri ljudeh. Najpogostejše je izpadanje las. Radioterapija uporablja visoke doze visokoenergetskih žarkov ali delcev, ki so usmerjeni na rakavo mesto in uničijo rakaste celice.

Kako preprečiti nastanek raka?


No, seveda ne moremo zagotovo preprečiti nastanek raka, lahko pa poskrbimo za naše zdravo telo, dovolj gibanja in se izogibamo stresnim situacijam.

Zdrava prehrana – vsi imamo radi čokolado in kakšno hitro hrano, pa vendar se moramo vprašati, če je to všeč tudi našemu telesu. Zagotovo tega ne mara vsak dan! Poskrbimo, da bo telo dobilo raznoliko, polnovredno hrano.

Gibanje – ni potrebno iti daleč, da storimo nekaj zase. Sprehod. Tek. Kolesarjenje. Planinarjenje. Plavanje. Vse to je zelo zdravo. Ali pa redna telovadba doma, pol ure na dan. Tudi za to nam bo telo zelo hvaležno!

Izogibaj se stresnim situacijam – jeza, žalost, strah, skrb… Vse to vpliva na naše telo bolj kot si sami mislimo. Ko smo jezni, pogosto rečemo, kako »nam gre na jetra« in še res je tako. Jeza povzroča okvaro jeter, le ta pa so zelo pomembna za čiščenje naše krvi. Kaj pa tisto, da »nas stiska v pljučih«. Takšen je pogosto občutek žalosti le ta slabo vpliva na dihala. Tudi skrb in strah ne vplivata dobro na naše organe (ledvice in prebavo). Spet imamo Infodromovci preprost nasvet zate: veliko se smej in glej na svet optimistično. Tako ne boš le pomagal/a sebi, temveč tudi ljudem okoli sebe. 

CELICA – osnovna gradbena enota organizmov, ki jih s prostim očesom ne moremo videti. Vsaka ima prav posebno funkcijo, ki življenjskega pomena.

TKIVO – skupek, po obliki in funkciji, podobnih celic. Poznamo štiri osnovne  tipe tkiv: krovno, vezivno, mišično in živčno tkivo.

GEN – osnovna, dedna enota v celičnem jedru. Je navodilo za zgradbo in delovanje ljudi.

KEMOTERAPIJA – dobesedno pomeni uporaba kemičnih snovi za zdravljenje, a danes to ime uporabljamo za specifično metodo zdravljenja raka. Tukaj gre za vnašanje zdravil v telo s pomočjo infuzije direktno v bolnikov krvni obtok.