Aids

30. 11. 2012

Prvi december je svetovni dan boja proti aidsu. Aids je bolezen, ki jo povzroči virus HIV.

Z virusom HIV se lahko okužimo, če pridemo v stik z različnimi telesnimi tekočinami okuženih oseb: s krvjo (npr. z uporabo nerazkuženih igel), semensko tekočino (npr. pri nezaščitenem spolnem odnosu) ali z mlekom (npr. prenos virusa preko okužene matere na novorojenčka).

Vsak dan se z virusom HIV okuži približno 16.000 ljudi, med njimi pa je 7.000 mladih, starih med 10 in 24 let. Na svetu je z virusom HIV okuženih že skoraj 40 milijonov oseb (od tega 2, 1 milijona otrok), v Sloveniji pa okoli 400.

Največ okuženih otrok živi v Afriki. Okužbo bi lahko preprečili, če bi njihove matere v času nosečnosti prejemale ustrezno zdravilo.. V Afriki je zaradi aidsa brez staršev ostal 12 milijonov otrok.

Za virus HIV še ni zdravila, a z zdravljenjem lahko obolelim podaljšajo življenje. Ljudje, ki so okuženi v začetnem obdobju bolezni ne izgledajo nič drugače kot zdravi ljudje. Okužbo lahko s testiranjem ugotovi le zdravnik.

Najbolje pa je poskrbeti, da se primerno zaščitimo in ostanemo zdravi. Paziti moramo, da pri osebah, ki jih ne poznamo, ne pridemo v neposreden stik s krvjo, pri spolnih odnosih uporabljamo kondom in se ne dotikamo raznih igel, ki lahko ležijo v na tleh.

PV