Izsledili so delčke meteorita

18. 2. 2013

Vsi smo čakali novico, kdaj bodo znanstveniki v Rusiji našli ostanke 10-tonskega meteorita, ki je v petek padel v rusko jezero.

Ob eksploziji je razpadel na najmanj sedem večjih kosov ter na stotine majhnih. Še vedno iščejo največji del meteorita, vendarle pa so našli 53 manjših delov.

Si v teh dneh slišal veliko pojmov kot so meteorit, asteroid in komet? Pa veš kaj je kaj? Infodromovci smo zate pripravili slovarček, da boš lažje sledil novicam, ki bodo zagotovo prišle o meteoritu iz Rusije.

Komet: Nastal je na začetku obstoja osončja, ko se je kozmični prah začel oblikovati v nebesna telesa. Le ta so pri večji oddaljenosti od Sonca vsebovali tudi led in iz njih so nastali kometi. Po navadi se nahajajo na obrobnih delih Osončja, če pa zaide v bližino Sonca, led izpari in za sabo potegne prah. Tako nastane rep kometa, ki je pravzaprav sled majhnih prašnih delcev. Kdaj pa govorimo o zvezdnih utrinkih? Če se takšna sled kometa križa z Zemljo, nastane meteorski dež, ki ustvari zvezdne utrinke.

Asteroid: Tudi ti so nastali na samem začetku, podobno kot kometi. A bistvena razlika od kometa je ta, da se jih večina nahaja med planetoma Mars in Jupiter. Trenutno jih poznamo približno 600 000.

Meteorit: je nebesno telo, ki je pravzaprav ostanek večjega asteroida, ki je preživel pot čez atmosfero in je padel na površino Zemlje. Meteorit s premerom 10 metrov ima ob padcu na Zemljo moč kar petih atomskih bomb.

Osrednjo Rusijo je zadel meteorit, velik več metrov, ki je tehtal okoli 10 ton.

Asteroid 2012 DA14